Antalya’nın dünyaca ünlü 1. derece sit alanı falezlerinde tünel skandalı yaşandı.
Falezlerin işletme hakkını alan The Marmara Hotel’in yasalara göre yapılaşmanın yasak olduğu falezlerde kaçak tünel açtığı ortaya çıktı. Kaçak tünel Muratpaşa Belediyesi’nin denetimi sırasında tespit edildi. The Marmara yetkililerinin ise kaçak tünelin girişini tuğlayla kapatarak kamufle etmeye çalıştığı görüldü. Belediye tarafından yargıya taşınan olayda yargının The Marmara Hotel lehine yürütmeyi durdurma kararı vermesi ise kafaları karıştırdı.
HALKA AÇIK ALANLARI ARAZİSİNE DAHİL ETTİ
Antalya’nın Muratpaşa Belediyesi sınırları içinde bulunan ve 1. derece doğal sit alanı olan dünyaca ünlü falezlerinde çevre skandalı yaşandı. Falezlerde kaçak tünel skandalı şöyle gerçekleşti:
Falezlerin işletmeciliğini 13 maddelik bir protokolle 1988’de 25 yıllığına The Marmara Hotel aldı. Ardından da Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alarak falezlerde tünel açtı. Söz konusu izin bölge halkında şaşkınlığa neden oldu. Çünkü 1. derece sit alanı olan falezlerde yapılaşma yasaktı.
Aradan geçen sürede The Marmara’nın belediyeyle imzaladığı protokole de uygun davranmadığı görüldü. Söz konusu protokolde ticari ünitelerin 25 yıllığına bedelsiz olarak The Marmara Hotel’inin işletmecisi Kiska Firmasına ait olacağı, diğer bölümlerin ticari üniteler dahil halka açık kullanılması kaydıyla 4 ayda belediye devredileceği maddesi yer alıyordu. Ancak bu sürede The Marmara kamuya terk etmesi gereken yerleri terk etmeyerek kendi arazisine dahil etti.
PROTOKOLÜ HİÇE SAYDILAR
Protokolü hiçe sayan uygulamalar bununla da bitmedi. The Marmara projeye aykırı ticari işletmeler yaparak bunları kendi özel mülkiyeti gibi üçüncü şahıslara kiraladı. Yapılan protokole göre ise projeye aykırı kullanım durumu protokolün fesih nedeni olarak sayılıyordu. Bu kapsamda 2014 yerel seçimleriyle göreve gelen Muratpaşa Belediyesi Belediye Başkanı Ümit Uysal konuya el attı.
KAÇAK TÜNELE TUĞLA KAMUFLAJI
The Marmara Oteli’ne geçen şubat ayında süre vererek konunun çözülmesini istedi. Bu süre içinde ise belediyenin yaptığı denetimlerde büyük skandal ortaya çıktı. The Marmara Oteli falezlerde ikinci bir kaçak tünel açmıştı. Açılan yeni tünel için Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınmadığı anlaşıldı. Kaçak tünelin girişinin ise kamufle edilerek tuğlayla kapatıldığı tespit edildi.
Belediye Başkanı Uysal tüm bu gelişmeler üzerine yapılan protokolü tek taraflı iptal etti. Uysal otelin falezleri terk etmesini aksi halde polis zoru kullanılacağını The Marmara’ya tebliğ etti.
The Marmara ise falezleri terk etse de yürütmenin durdurulması için yargıya başvurdu. Yargı ise The Marmara lehine karar verdi. The Marmara böylece falezlere geri döndü. Muratpaşa Belediyesi’yle The Marmara arasındaki hukuk mücadelesi devam ediyor. Dünyaca ünlü falezleri tahrip eden kaçak tünelin durumunun ne olacağı ise merak konusu. Kiska Holding’in genel merkezi ise “Biz dağılmakta olan bir şirketiz” diyerek gazetemizin sorularına cevap vermedi.
Kaynak: Taraf