Greenpeace’ten Mersin ‘Akkuyu’ya hayır’ eylemi: Nükleer pahalıya patlar
Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı çıkmak için birbirinden farklı eylemlere imza atan dünyaca ünlü gönüllü çevreci grubu Greenpeace, kentin en yüksek binasına ‘Nükleer pahalıya patlar’ yazılı pankart astı.
Akkuyu Nükleer Santrali’ne yapımına karşı 177 metre yüksekliğindeki 56 katlı metropol binasına tırmanan Greenpeace üyeleri 40’ıncı ve 46’ncı katlara toplam büyüklüğü 220 metrekareyi bulan, ‘Nükleer Pahalıya Patlar‘ yazılı ve ‘Nükleere Hayır‘ işaretli iki dev pankartı astı.
Ambulans ve itfaiye ekiplerinin de bölgeye sevk edildiği eylem, pankartlar yaklaşık 40 dakika asılı kaldıktan sonra yine aynı ekip tarafından indirilerek sonlandırıldı.
ÇED RAPORU EKSİKLERLE DOLU
Nükleer enerji santrallerinin sosyal ve ekonomik olarak bu topraklara zarar vereceğini söyleyen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, “Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından ÇED raporu onaylandı. ÇED raporu pek çok eksiklik ve yanlış bilgilendirmelerle dolu. Şeffaf olmayan bir süreçte yürütülen ÇED sürecinde yanlış bilgilere karşı yargı süreci başlattık” dedi.
FELAKET OLSA SORUMLULUK ALACAK KİMSE YOK
Radyoaktif atıkların hala nasıl yönetileceği, bu atıkların taşınması, denizden geçişi, Boğazlar’dan geçişiyle ilgili hala pek çok sorunun belirsiz bir şekilde durduğunun altını çizen Bayram şunları söyledi:
“Nükleer bir felaket olduğunda bunun sorumluluğunun kimin alacağını bilmiyoruz çünkü Türkiye’de böyle bir mevzuat yok. ÇED raporundaki eksiklikler mevcut durumda hiçbir şekilde düzeltilemez. Nükleer sevdasından vazgeçilmesini istiyoruz.”