İngiliz arkeologlar, Kraliçe Nefertiti'ye ait olduğunu söyledikleri bir mezar bulmuş olabileceklerini düşünüyor.
Luksor antik kentindeki Tutankhamun mezarında yapılan radar taramaları, yüzde 90 ihtimalle organik madde içeren iki gizli odayı gösterdi.
Araştırmacılar, İngiliz arkeologların içerisinde Kraliçe Nefertiti'nin bugüne dek bulunamayan mezarının bulunduğuna inandıkları yerde çalışmalar yürüttü. Alandaki ilk taramalar, çocuk kralın mezarının arkasında iki gizli oda bulunduğunu göstermişti.
Mısır Eski Eserler Bakanı Memduh El-Damati, gazetecilere verdiği mülakatta; "Evet boşluk olan alanlar var ama yalnızca boşluk değil, organik ve metal maddelerin de içeride bulunduğunu düşünüyoruz" dedi.
Bulgunun ne kadar kesin olduğu sorusuna ise el Damati, "yüzde 90" yanıtını verdi.
NEFERTİTİ NEDEN TUTANKHAMUN'UN MEZARINDA OLABİLİR?
Ünlü İngiliz arkeolog Nicholas Reeves, Tutankhamun'un mezarına bitişik odalar olduğunu ve burada Nefertiti'nin mezarının bulunabileceğini iddia etmişti. Reeves'e göre beklenmedik bir şekilde ölen Tutankhamun aceleyle gömülmüş, muhtemelen onun için planlanmayan bir mezara yerleştirilmişti. Bu iddiaya göre Nefertiti'nin mezarı ölümünden 10 yıl sonra açılara, henüz kendisi için bir mezar inşa edilmeyen Tutankhamun konmuştu.
Kraliçe Nefertiti, Mısırda M.Ö 14-15. yüzyılda yaşamış önemli bir dini ve politik figürdü. Aynı zamanda Firavun Tutankhamun'un eşinin annesiydi.
Tutankhamun, 19 yaşında ölmüştü.
Kaynak: haber.sol.org