ABD’nin yıllık “Terörizm Ülkeler Raporu”na bu sene 90 ülkeden IŞİD’e katılanlar damga vururken, Türkiye’nin yabancı savaşçılar için ‘ana yol’ olduğu belirtildi.
Wasington Yönetimi’nin her sene güncellediği geleneksel “Terörizm Ülkeler Raporu”nun 2014 sonuçlarına IŞİD’in faaliyetleri ve IŞİD’e katılmak için başta Batı ülkeleri dünyanın her yerinden Suriye ve Irak’a giden yabancı savaşçılar konusu damga vururken, Türkiye’nin de coğrafyası nedeniyle bu kişiler içn “ana yol” vazifesi gördüğü vurgulandı. Bu nedenle 388 sayfalık, ülkelere göre tasnif edilen raporun birçok bölümünde IŞİD’in faaliyetlerinin Türkiye’yi kapsayan boyutlarına değinildi.
ANA TREND IŞİD
Raporun giriş kısmında, “2014’te küresel terörizmin önemli trendleri, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta benzeri görülmemiş biçimde toprak edinmesi, IŞİD’e katılmak için dünya çapındaki yabancı savaşçı akışının devamı ve Batı’da şiddet içeren aşırılık yanlısı yalnız saldırganların artışı” ifadesi kullanılırken, 2014 sonu itibarıyla sadece Suriye’ye giden yabancı savaşçıların sayısının 16 bin bulduğu belirtilerek, “bu oranın, son 20 yıl içinde Afganistan, Pakistan, Irak, Yemen ya da Somali’ye seyahat eden yabancı terörist savaşçıların sayısını aştığı” belirtildi.
ÜLKELERDEKİ TÜRKİYE DETAYI
Yabancı savaşılar konusunda verilen detaylarda ise Türkiye bağlatıları raporda geniş yer tuttu ve “Lokasyonu, uluslararası ulaşımdaki merkezi rolü ve Suriye ve Irak’la olan uzun sınırı nedeniyle Türkiye, yabancı savaşçılar için ana yol olarak kaldı” denildi.
Birçok ülke için hazırlanan bölümde Türkiye’ye dair bu konuda ayrıntılı değerlendirmeler yapıldı. Bu değerlendirmeler arasında, ‘Almanya ve Avustralya’daki Türk kökenli kişilerin IŞİD bağlantıları ve Cibuti’de Türklerin de öldüğü, El Kaide bağlantılı saldırılara ilişkin bilgiler yer aldı.
LİBYA’YA VİZE KOYMADI
Başkan Barack Obama’nın geçen hafta Türkye’ye getirdiği, yabancı savaşçı akışını önlemede “Türk yetkililerin gerekli kapasite artırımını yapmadığı” eleştirisine rağmen, raporda “2014’te Türkiye, kapsamlı bir ‘girişi yasaklar’ listesi oluşturmak ya da şüpheli teröristlere yönelik daha sıkı tarama prosedürleri uygulamak için kaynak ülkelerle işbirliğini artırdı” denildi.
Ancak buna rağmen, Libya gibi “yabancı terörist savaşçı” kaynağı sayılan ülkelere vize şartı getirmemesi nedeniyle Ankara Yönetimi eleştirildi ve “Türkiye sınırındaki zorluklar, Türkiye’nin Libya gibi yabancı terörist savaşçı kaynağı belli başlı ülkelere vize zorunluluğu uygulamadaki başarısızlığı nedeniyle kötüleşmeye devam ediyor” denildi.
PKK: 1997’den beri olduğu gibi bu sene de ABD’nin terör listesine kalırken, IŞİD’le savaşan, PKK’nın Suriye kolu PYD ise terör örgütü olarak sayılmadı. Ancak Türkiye’nin PYD’yi terör örgütü saydığı belirtildi.
Kaynak: Tolga Tanış/Hürriyet Gazetesi