Bakanlar Kurulu, dün güvenlik, istihbarat ve milli savunmayla ilgili mal ve hizmet alımlarıyla ilgili iki önemli düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Güvenlik ve istihbarat için, kuralsız denetlenemez ihale düzeni perçinlendi.
Dün yayımlanan büyük düzenleme Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan geldi. Bununla, ihale mevzuatından muaf ve gizlilik içerisinde yürütülmesi gereken ihalelere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Artık Maliye Bakanlığı’nca güvenlik veya istihbarat alanlarıyla ilişkili olduğuna, gizlilik içinde yürütülmesine ve sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gerektiğine veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektirdiğine karar verilen tüm mal ve hizmet alımları artık bu yeni sisteme göre yapılacak. Bu yeni-tartışmalı sistem özetle şöyle işletilecek:
Güvenlik ve istihbaratla ilgili gizlilik gerektiren ihalelerde “pazarlık usulü” yöntemi uygulanacak. Ancak ihtiyacın özelliğine göre doğrudan temin yoluna da gidilebilecek.
İHALE YETERLİLİK KOŞULLARI
İhale dökümanlarında değişiklik yapılabilecek. İhale yeterlik koşulları GİB’nca belirlenecek.
İdareler tarafından uyulması gereken esaslar, bu ihalelerde zorunlu olmayacak (Arsa temini, kamulaştırma, imar işlemlerinin tamamlanması, uygulama projelerinin yapılmış olması- yatırım programına alınmış olma ile.ihale süresi vb.şartlar)
Sözleşmelerin noter tacilci ve onaylattırılması şartı aranmayacak.
Bakan isterse yüzde 50 oranında iş artışı ve eksilişi yapılabilecek.
İhale işlemleri Kamu İhale bülteninde yayımlanmayacak.
Kamu İhale mevzuatıyla ilgili iki teme kanunun uygulanması tercihe bırakılacak, yani istenirse uygulanmayabilecek l İhale dokümanında belirtilmesi şartıyla mal ve hizmet alımı ihalelerinde geçici teminat alınması zorunlu olamayacak. Ayrıca, öncelikli durumlarda ve gerekçe belirtmek suretiyle Maliye Bakanı onayıyla kesin teminat alınmaması kararlaştırılabilecek.
MSB’YE BEŞ MİSLİ DENETİMSİZ HARCAMA
Dün ikinci ihale düzenlemesi Milli Savunma Bakanlığıyla ilgili oldu. Geçen yıl MİT’in ihaleleriyle ilgili tartışmalı düzenleme yürürlüğe konulmuştu.
Dün aynı sisteme MSB de dahil edildi. Buna göre artık MİT’te olduğu gibi KİK’teki limit sınırlamalarıylala bağlı kalmayacak, onun beş katını harcama yetkisine sahip olacak.
Başka ifadeyle KİK tarafından büyükşehir belediyesi sınırları içindeki idarelere ihaleye çıkmadan alım yapmak için konulan limitlerin 5 katına kadar alım harcaması gerçekleştirebilecek. MSB de MİT gibi ihaleye çıkmadan doğrudan alım yapabilecek.
Kaynak: Adnan Keskin | Taraf