​AKP 'kara para'dan vazgeçmiyor

Maliye Bakanı, Varlık Barışı'nın ayrı bir yasa olarak tekrar parlamentoya getirilmesini öngördüklerini bildirdi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Varlık Barışı olarak bilinen, Türk vatandaşlarının yurt dışındaki varlıklarının Türkiye’ye getirilmesine yönelik düzenlemenin, ayrı bir yasa olarak tekrar parlamentoya getirilmesini öngördüklerini bildirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, makroekonomik gelişmeler ve Ocak-Haziran 2016 dönemi merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Ağbal, Varlık Barışı'na ilişkin düzenlemenin kanunlaştırılması hususunda bir takvimin olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Türk vatandaşlarının yurt dışındaki varlıklarının yurda getirilmesine ilişkin bir yasal düzenleme yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili dün Genel Kurul’dan geçirilen tasarıda bir maddemiz vardı. Muhalefet partilerinin bazı çekinceleri olduğu ifade edildi. Kendilerine gerekli açıklamaları yaptım. Ortaya konulan endişeler hükümet olarak bizim önemsediğimiz konular. Türkiye hangi düzenlemeleri yaparsa yapsın uluslararası toplumun hassasiyet gösterdiği bütün meselelere hassasiyet gösterir. Bu yasal düzenlemeyi yaparken bütün bu hassasiyetlerimizi gözeterek bir taslak hazırladık. Bazı suçlar bakımından yağmış olduğumuz düzenlemeyi kanaatimce muhalefet partisi temsilcileri olduğundan farklı değerlendiriyorlar. Türkiye uluslararası yükümlülüklerine sonuna kadar bağlıdır. Yapmış olduğumuz düzenleme, uluslararası anlaşmalarımıza hiçbir şekilde aykırı düzenleme içermemektedir.”

“KOŞULSUZ VE SINIRSIZ BİR KORUMA ASLA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

“Tasarıda ifade edildiği şekliyle koşulsuz ve sınırsız bir koruma asla söz konusu değildir” diyen Ağbal, yapılan düzenlemenin birçok ülkede benzer şekilde yapılan düzenlemelerle aynı çerçevede olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Her ülke kendi vatandaşlarının parasını ülkeye getirmek için farklı zamanlarda yasal düzenlemeler yaptığını biliyoruz. Yapmış olduğumuz yasal düzenlemeyle amacımız, vatandaşlarımızın yurt dışında ekonominin kayıtlı kısmında bulunan varlıklarının Türkiye’ye getirilmesidir. Getirilen varlıklar bankalara, vergi dairelerine bildirilecek, kayıtlı olarak sisteme girecek. Getireni belli, yurt içinde kullanıcısı belli ve yapılan düzenleme, başka bir bulgu ve bilgi varsa buna ilişkin herhangi bir soruşturma, inceleme, analiz koruması getirmemektedir. Yaptığımız görüşmelerde vardığımız ortak anlayış, dün Genel Kurulda yasalaşan düzenlemenin bir an önce hayata geçmesi için bu maddenin tasarıdan çıkarılması, ayrı bir yasa olarak tekrar parlamentoya getirilmesidir. Bu çerçevede bugün yarın arkadaşlarımızla gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Çalışmalarımızı Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz ve daha sonra yapılan görüşmelere uygun olarak tekrar bu düzenlemeyi parlamentoya sevk edeceğiz. Kanun teklifi şeklinde olabilir. Yaptığımız düzenleme konusunda muhalefet partilerine daha teferruatlı bilgiler sunacağız. Açıklamalarda bulunacağız. Her türlü olumlu katkıya açığız.”

“KATMA DEĞER VERGİSİ İADELERİNDE ÖNEMLİ BİR ARTIŞ VAR”

Katma değer vergisi iadelerinin yavaşladığı ifadelerinin sorulması üzerine Ağbal, katma değer vergisi iadelerinin hızlandırılması konusunu yakından takip ettiğini belirterek, “Katma değer vergisi iadeleri son altı ayda bir önceki yılın altı ayına göre yüzde 29.3 artmış. Katma değer vergisi iadelerinde bırakın yavaşlamayı önemli bir artış var. Vatandaşın katma değer vergisi iadesi bizim borcumuz, bizim bu borcu en kısa sürede inceleyip vatandaşa vermemiz gerekir” dedi.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Ağbal, “Taşeron işçilerimiz merak etmesinler hali hazırda işyerlerinde zaten çalışıyorlar. Çalışmalar tamamlandığında gerekli düzenlemeleri açıklamak suretiyle yolumuza devam ederiz” dedi. Meclis kapanmadan önce yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunun öncelikli olduğunu vurgulayan Ağbal, “Taşeron işçilerimize hali hazırda derken, iş yerlerinde çalışıyor olmaları nedeniyle daha öncelikli konuları öne çıkardık. Dolayısıyla gerek Genel Kurul’dan geçen yasal düzenleme, gerekse haftaya Meclis’e sevk edeceğimiz diğer yasal düzenlemeler meclis tatile girmeden önce yapılması gereken acil düzenlemeler olarak görülüyor” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: ANKA

    :

    :

    :

    :

    "​AKP 'kara para'dan vazgeçmiyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete