Bakanlardan sonra şimdi de MİT konuşulamayacak! Meclis'in ikinci yasaklı komisyonu yarın ilk kez toplanıyor. Üstelik "denetim yapacak" denilen komisyonun görevleri arasında "denetim" yok!
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL
MİT'İ DENETLEYECEK KOMİSYONUN, DENETİM GÖREVİ YOK!
MİT yasası çıkarılırken yaşanan tartışmalar ve eleştiriler nedeniyle MİT'in de denetlenebileceğini savunan ve Meclis'te bir komisyon kurulması kararı alan AKP'nin gerçek niyeti yarın ortaya çıkacak.
Daha önce sadece görev dağılımı yapmak için biraraya gelen Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nun üyeleri, yarın ilk kez toplanacak. O toplantıda Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği yetkilileri sunum yapacak.
Komisyonun MİT başta olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nın yürüttüğü güvenlik ve istihbari faaliyetleri denetlemesi bekleniyordu.
Ancak sanılanın aksine, böyle bir yetkisi yok!
Komisyonun kuruluş kanununda, "denetleme" sözcüğü bir kez bile geçmiyor. Görevleri ise şöyle sıralanıyor...
a) Millî güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak
b) Güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek
c) Kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak
d) Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini ve bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek
Sıralanan bu maddeleri uygulamak için sözkonusu kurumların bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığınca yıllık raporlar hazırlanacak. Bu raporlar Başbakanlığa gönderilecek. Başbakanlıkça bu raporlar üzerine hazırlanacak yıllık rapor da her yıl mart ayı içinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna sunulacak. Yani sadece, Başbakanlığın izin verdiği ölçüde bilgi/ belge Meclis Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'na ulaşacak.
İKİNCİ GİZLİ KOMİSYON OLACAK...
Dikkat çeken bir başka nokta ise görüşmelerin gizli olması. Bilgi ve belgeler dahil, komisyon çalışmalarına ilişkin konular, kuruluş yasasına göre 'sır' kapsamında... Yani tıpkı bakanlarla ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarını araştıran Soruşturma Komisyonu gibi, bu komisyon çalışmaları hakkında da kamuoyunun bilgi sahibi olması engellenmeye çalışılacak.
ANAYASA MAHKEMESİ, KOMİSYONU KURAN YASAYI İPTAL EDEBİLİR...
Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'na ilişkin şimdiye kadar gözden kaçan bir nokta var ki, tarihte bir ilke neden olabilir... CHP'nin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü ve her an iptal olasılığı olan MİT yasası ile kurulan bu komisyon, yasanın iptali halinde "yok hükmünde" sayılacak!
Yani ilk kez Meclis çatısı altında kurulan bir komisyon, Anayasa Mahkemesi kararı ile çalışmalarını sona erdirme tehlikesi ile karşı karşıya...
Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM