ABD’nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs'in 'Dolar 1 yılda 3,15 liraya yükselecek' açıklamasının ne anlama geldiğini İktisatçı Yazar Mustafa Sönmez'e sorduk.
Ayşegül Kasap | ÖZEL | KARŞI GAZETE
Doların yükselip yükselmemesi için önemli etkenin yabancı yatırımcılar olduğunu ifade eden Sönmez, Karşı Gazete’ye Goldman Sachs’in açıklamasını değerlendirdi.
Ekonomik riskler kadar politik risklerin de döviz için önemli olduğunu ifade eden Sönmez, Suriye’yle savaşa girilip girilmeyeceğinin de yabancı yatırımcılar için önemli olduğunu ifade etti.
İşte İktisatçı Yazar Mustafa Sönmez’in açıklamaları:
ABD’nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, doların 1 yılda 3,15 lira olacağını açıkladı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Doların 3,15 liraya çıkma ihtimali Amerika Merkez Bankası'nın faiz artırıp artırmamasına bağlı. Eğer Haziran-Eylül’de bu faiz artırımı gelirse, Türkiye’deki ve benzer ülkelerdeki yabancılar o faize gidiyor. Dolayısıyla ülkedeki dolar hacmi azalıyor. Azalan şeyin de fiyatı artar.
Eğer ABD tereddüt etmez -çünkü bazen verileri takip ediyor, emin olamıyor erken mi geç mi diye- faiz artırımına giderse doların 3 liranın üstüne çıkacağını söyleyebiliriz.
TÜRKİYE'NİN DOLARIN YÜKSELİŞİNİ ENGELLEYEBİLMESİ ÇOK ZOR
Türkiye bu yükselişe dur diyebilir mi? Önlem alabilir mi?
Bunun tek önlemi var, ülkenizde yeterince döviz olacak. Yani şöyle de olabilir; siz de daha yüksek faizler uygularsınız ama bu defa içeride ekonomiyi sıkıntıya sokarsınız.
Yani anlık bir kurtarma olur ama ileride ekonomi için sıkıntı mı olur diyorsunuz?
Tabi, Merkez Bankası böyle bir yola giderse o zaman biraz kontrol altına alınabilir ama sonuçta bu kez faizler yüksek seyreder. Türkiye ve Türkiye gibi ülkelerin önleyebilmesi çok zor. Dolar 3 liranın üzerine çıkabilir.
POLİTİK RİSK VE BELİRSİZLİKLER
Burada ele aldığımız tek parametre FED’in faizleri mi artırması mı? Mesala, Türkiye ekonomik politikalarında başarılı olabilseydi FED'in faiz artırımı daha hafif atlatılabilir miydi?
Burada kilit mesele yabancıların keyfiyetidir. Yani yabancılar Türkiye’de kalacak mı kalmayacak mı? Türkiye’ye gelmeye devam edecek mi? Etmeyecek mi? Çünkü yabancılar borsaya kredi olarak vesaire gelirlerse döviz hacmi genişliyor.
Yani o zaman, bollaşıyor. Bollaşınca fiyatlar düşüyor. Ama politik risk ve belirsizlikler yüzünden Türkiye’den giderlerse döviz hacmi azalıyor. Azalan şeyin de fiyatı artar.
ABD BİR ETKEN AMA TÜRKİYE'NİN İÇ MESELELERİ DE ÖNEMLİ
Yani Amerika bir etken ama Türkiye’nin iç meseleleri de var. Türkiye’nin 7 Haziran sonrasında kalacağı riskler; ekonomik riskler, politik riskler, Suriye meselesi... Yani bunlara da bakıyor. Risk görürse durmuyor, kaçıyor.
Yani dış iklim kadar iç iklim, ekonomi kadar siyaset, diplomasi yabancılar için önemlidir.
KARSIGAZETE.COM.TR