Rezzan’ın en büyük hayali kırmızı elbisesine yeniden kavuşmak

28 Ocak 2016 - 11:17
Ülkesinden ayrılıp komşu bir ülkeye sığınmak zorunda kalan Suriyeli çocuklar, en güzel anılarının yanı sıra bir zamanlar çok sevdikleri eşyalarını da geride bıraktılar. Onları çok mutlu eden bir elbise, bir kitap ya da bir oyuncak şimdilerde sadece anılarda kaldı. Maddi değeri çok yüksek olmayan ancak manevi değeri asla ölçülemeyecek küçük eşyalar bunlar… Şurası kesin ki yıllar geçse de bu anlamlı eşyaları asla unutmayacaklar!


9 yaşındaki Idlipli Rezzan’ın bir türlü unutamadığı eşyası ise özel bir giysi. “Uzun bir elbiseydi. Parlak kırmızı renkli ve çok güzeldi. En çok onu özlüyorum.” Bunları söylerken kırmızı giysisini tüm detayları ile gözünde canlandırdığını tahmin edebiliyorsunuz.

Rezzan’ın ülkesine ilişkin anıları kırmızı elbisesi kadar parlak ve mutluluk verici değil ne yazık ki. Onunla yaptığımız görüşme ilerledikçe, çatışmaların minik bir çocuğun üzerindeki olumsuz etkilerini de rahatlıkla görebiliyorsunuz. 9 yaşındaki bir çocuktan beklenmeyecek sözler bunlar: Uçaklar, bombardımanlar, çatışmalar, varil bombaları, havan topları, hapishaneler, çeşitli işkence yöntemleri…



Evlerini tahrip eden havan topu saldırısından o saatlerde teyzesinde oldukları için kurtulmuşlar. Sadece bazı eşyaları ve oyuncakları kurtarabilmişler.  “Dedemi ve dayımı da çatışmalar yüzünden kaybettik. Dayım 4 mermi ile vuruldu!” diye ekliyor Rezzan.

Idlip’ten yaklaşık 14 ay önce Türkiye’ye gelen Rezzan; annesi, babası, 2 kız ve 4 erkek kardeşi ile birlikte Adana’daki Sarıçam Kampı’nda kalıyor. İlkokul öğrencisi olan Rezzan’ın hayalinde ise öğretmen olmak var.

UNICEF Çocuk Dostu Alan’a haftada iki kez geldiğini belirten Rezzan, “Burada en çok resim yapmayı ve oyuncaklarla oynamayı seviyorum” diyor heyecanla. Çocuk Dostu Alan’ın yeni görüntüsünü çok beğenmiş: “ Artık burası rengarenk, çok güzel. Arkadaşlarım da çok beğendi.”

Konuşmamızın sonunda kız kardeşi ile kameramıza son bir kez poz verdikten sonra masumane bir şekilde ekliyor: “Savaş bitince bize misafirliğe gelin. Evimiz hemen yokuşun sonunda..."


 
Mart 2014 tarihli orijinal yazı için: http://unicef.org.tr/basinmerkezidetay.aspx?id=2450

    :

    :

    :

    :

    "Rezzan’ın en büyük hayali kırmızı elbisesine yeniden kavuşmak" hakkında Tweetler
    YAZARIN DİĞER YAZILARI
    https://twitter.com/KarsiGazete