Gazi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Esin Erol, tavuk ürünleri ve yumurta tüketilmesiyle gribin bulaşmayacağını söyledi.
Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan da kuş gribinin Türkiye’de insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek “Dünyada insanlara yiyecekle (tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta) bulaşan tavuk gribi vakası yok” dedi.
YOĞUN TEMASLA GEÇEBİLİR
Halen ABD, Kanada, Almanya, Romanya, Bulgaristan gibi pek çok Avrupa ülkesinde de tavuk çiftliklerinde görülen kuş gribinin, insan sağlığını tehdit etmesinin söz konusu olmadığını belirten vurgulayan Prof. Dr. Akan, “Sadece hasta hayvanlarla yoğun ve birebir temas halinde insana kuş gribi bulaşabiliyor.
Türkiye’de 2006’daki kuş gribi salgınında kaybedilen 4 kişi hasta hayvanlarla gece-gündüz aynı ortamda yaşıyor, yatıyorlardı. Hasta hayvanla uzun süreli temas, virüsü insanlara bulaştırmıştı” dedi.
DAHA ÖNCE DE SALGIN YAPTI
Türkiye’de kuş gribi 2005, 2006, 2007 ve 2008’de tavuklarda salgınlarda yaptı. 2006’da en yüksek vaka sayısını ulaşıldı. Hastalığın bulaştığı 4 kişi kuş gribinden yaşamını kaybetti.
Türkiye’nin 2006’da uyguladığı grip kontrol programı uluslararası hayvan sağlığı otoriteleri tarafından uygulanan en etkili yöntem olarak ilan edilmişti.
Prof. Dr. Esin Erol, endüstriyel tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta tüketilmesiyle tavuk gribinin bulaşmayacağını söyledi. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan da kuş gribinin Türkiye’de insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek “Dünyada insanlara yiyecekle (tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta) bulaşan tavuk gribi vakası yok” dedi.
SORULARLA KUŞ GRİBİ
KUŞ GRİBİ NEDİR?
- Başta hindi ve tavuklar olmak üzere kanatlı hayvanları etkileyen ve bu hayvanlarda ölüme neden olan bir hastalıktır. Hastalığın etkeni H5N1. H5N1’in yer aldığı Influenza A virüs grubu, kanatlı sürülerinde çok hızlı yayılıyor.
Kontrolü oldukça zor ve bir ülkeden diğerine göç eden kuşlarla taşınıyor. Kanatlılarda tedavisi yok ve şiddetli ölümle seyrediyor.
H5N1’İN ÖZELLİĞİ NE?
- Hindi ve tavuklar için yüksek düzeyde hastalık gücüne sahip. İnsanlar için değil, tavuk ve hindiler için önemli. Ölümcül ifadesi, kanatlı hayvanlar için kullanılıyor. Formalin ve iyodlu dezenfektanlar ile kısa sürede ölüyor. Düşük ısıda uzun süre yaşıyor. 22 derecede 4 gün, 0 derecede 30 günden fazla canlı kalabiliyor.
İNSANLARA NASIL BULAŞABİLİYOR?
- İnsanlara çok zor bulaşıyor. Hasta hayvanların vücut çıktılarına çok uzun süre temasla geçebiliyor. Hasta hayvanın eti veya yumurtasıyla insana bulaş henüz bildirilmedi. Tavuk eti ve yumurtayı yiyebilirsiniz.
KUŞ GRİBİ İNSANDAN İNSANA BULAŞABİLİR Mİ?
- Şimdiye kadar böyle bir bulaş bildirilmedi.
İNSANA BULAŞIRSA HANGİ BELİRTİLERİ GÖSTERİR?
- Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağları gibi klasik grip virüsü belirtileriyle seyrediyor. Genellikle 48 saat içinde hasta kötüleşiyor. Pönomoni ve akut solunum sıkıntısı gelişiyor. Hastaların ortalama yüzde 50-70’i kaybediliyor.
Kaynak: Mesude Erşan / Hürriyet