Daruşşafaka hastanesine izin yok, Taş Yapı oteline var

Daruşşafaka Cemiyeti’ne yıllarca verilmeyen araziyi alarak 42 katlı otel inşaatına başlayan Taşyapı’ya skandal bir suçlama geldi. Firmanın çalışmaları sırasında, mezarları tahrip ettiği iddia edilirken, firma yetkilileri iddiaları yalanladı.
Darüşşafaka Cemiyeti’nin, yıllarca hastane yapmasına izin verilmeyen arsasını alıp imar planlarını değiştirttiği öne sürülen, 80 metre yüksekliğinde otel inşaatına başlayan Taşyapı İnşaat hakkında, Koruma Kurulu’na yeni bir suç duyurusunda bulunuldu. Dilekçede, Otel inşaatı sırasında SİT alanı ilan edilen mezarlıktaki çok sayıda mezarın tahrip edildiği, mezar taşlarının sökülerek dereye atıldığı iddia edildi.

OTEL İNŞAATI DURDURULDU

Karacaahmet Mezarlığı’nın sınırındaki araziyi Daruşşafaka Cemiyeti’nden alarak, otel inşaatına başlayan Taşyapı İnşaat’a skandal bir suçlama daha geldi. CHP’li Kadıköy Meclis üyesi Hüseyin Sağ’ın “Ölüye bile saygıları yok” dediği Taşyapı İnşaat hakkında, mahalle sakinleri Koruma Kurulu’na ek bir şikâyette bulundu. 6 No’lu Koruma Kurulu’na yapılan şikâyette, Taşyapı sorumlularının cezalandırılmaları istendi. Dilekçede, otel çalışmaları sırasında ağaçların söküldüğü, mezarlara zarar verildiği ve mezar taşlarının yerlerinden sökülüp dereye atıldığı öne sürüldü. SİT alanı ilan edilen Karacaahmet Mezarlığı’ndaki tahribatın kabul edilemez olduğunu belirten mahalle sakinleri, yapılanların suç olduğunu belirtti. Dilekçede son olarak, Koruma Kurulu’ndan incelemeleri sonucunda, “Taşyapı’ya verilmiş veya verilecek izinlerin iptali”, “Görevli kişiler hakkında soruşturma açılması” ve “Taşyapı yetkililerin de cezalandırılmaları” talep edildi.

RAPOR HAZIRLANACAK

Öte yandan, Taşyapı’nın durdurulan inşaat çalışmalarıyla ilgili de 5 ve 6 No’lu Koruma Kurulu’na şikâyette bulunulmuştu. 5 No’lu Kurul, geçtiğimiz Perşembe günü incelemelerini tamamladı. Kurul şimdi, Taşyapı’nın SİT alanını tahrip etmesi, dere koruma bandına uyulmaması gibi gerekçelerle durdurulan arazisiyle ilgili bir rapor hazırlayacak. Hazırlanan rapor doğrultusunda Çevre Komisyonu toplanacak ve Taşyapı’nın inşaat çalışmalarına devam edip etmeyeceğine karar verilecek.

TAŞYAPI REDDETTİ

İddialarla ilgili konuşan Taşyapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ceyhun Yağlıcıoğlu ise, mezar taşlarının söküldüğü iddiasının tamamen yalan olduğunu vurguladı. “Bu iddiaları ortaya atanları ispata davet ediyorum” diyen Yağlıcıoğlu, “Bu külliyen yalan bir bilgi. Bu iddiaların ispat yeri devlet makamıdır ve devletin görevlileri de gerekli incelemeleri yaptı. Başka yerlerdeki taşların fotoğraflarını çekip hakkımızda şikayette bulunan insanların iddialarına cevap vermeyi bile kendime zul addediyorum. Bu iddiayı ispatlasınlar ben o ruhsatı alır yırtarım. Eğer biz böyle bir şey yaptıysak- ki yapmadık- sonucuna katlanırız, ama bunlar ispat edilemezse, şirketimiz hakkında böyle suçlamalar yapan insanlara karşı bütün hukuki haklarımızı kullanacağız” ifadelerini kullandı.

YETİME VERİLMEMİŞTİ

Yetimleri okutan Darüşşafaka Cemiyeti, bir hayırseverin kendilerine bağışladığı Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekare araziye, İslam Kalkınma Bankası’yla birlikte hastane yapmak için projeler hazırlamıştı. Tüm girişimlere rağmen “hayır” cevabı alan Cemiyet, 2005 yılında paraya ihtiyacı olduğu için araziyi satmış, Taşyapı ve Selçuk Ecza Deposu ortaklığı araziyi 7 milyon dolara almıştı. İmar Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesine rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyeleri hemen imar plan tadilatı yapmış ve Taşyapı’ya otel ve ticaret izni verilmişti.

Kaynak: Aysun Yazıcı | Taraf Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "Daruşşafaka hastanesine izin yok, Taş Yapı oteline var" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete