İngiltere’nin Irak savaşı raporu: İşgal son seçenek değildi

İngiltere'nin 2003'teki Irak işgaliyle ilgili aldığı kararlara yönelik kapsamlı soruşturmanın sonuçlarını içeren Chilcot Raporu açıklandı.
Irak soruşturmasını yürüten heyetin başkanı ve adını rapora veren John Chilcot, İngiltere’nin barışçıl çözümler halen geçerliyken işgale katılmayı tercih ettiğini ve işgalin son seçenek olmadığını belirtti.2009’da Irak’tan çekilen İngiltere’nin savaşta 179 askerini kaybettiği, 100 binden fazla Iraklının ve yaklaşık 4 bin 500 ABD’linin öldüğü kaydedilen raporda, dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair’in de Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in yol açtığını söylediği tehditle ilgili meşru gerekçeler ortaya koyamadığı sonucuna varıldı.

150 BİN BELGE

“Irak’ta insanlar tümüyle yanlış yönde giden bir askeri müdahale nedeniyle büyük acı çekti” diye konuşan Chilcot ve ekibinin 150 görgü tanığına ve 150 bin belgeye dayanarak hazırladığı raporda, Irak işgalinin yasalara aykırı olduğuna dair bir ifade yer almadı. Raporda ayrıca Blair hükümetinin parlamentoyu ve İngiliz kamuoyunu yanlış yönlendirdiği konusunda da bir sonuca varılmadı.

İngiltere’nin 2003’te Irak işgaline ortak olurken ortaya koyduğu amaçları büyük oranda yerine getiremediği ifade edilen raporda, “İngiltere Irak için gerekli önemli bir yeniden yapılandırma planı hazırlamakta başarılı olamadı” denildi.

Kaynak: Sputnik.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "İngiltere’nin Irak savaşı raporu: İşgal son seçenek değildi" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete