Erdoğan'a 'belaltı' şiirin yol açtığı kriz, Almanya'ya yasa değiştirtiyor

Almanya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ithafen okuduğu ‘belaltı’ şiirin yol açtığı kriz nedeniyle ceza hukukunda değişikliğe gidiyor.
Jan Böhmermann adlı komedyenin televizyon programında okuduğu şiir Türkiye’yle Almanya arasında diplomatik krize neden olmuştu. Hem hükümet hem de Erdoğan komedyenin ‘hakaret edildiği’ gerekçesiyle cezalandırılmasını istemişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Alman komedyene soruşturma açılmasını onaylamıştı.Tasarının bakanlar kuruluna ne zaman sunulacağı bilinmiyor Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Böhmermann’ın okuduğu şiirle ilgili soruşturma devam ederken, Alman adalet bakanlığı, ceza hukukunun ilgili maddesinin feshi için harekete geçti.

Bakanlığın, basına yansıyan taslağında ‘Yabancı devlet temsilcilerinin hakarete karşı özel bir korumaya ihtiyacı olduğu görüşü çağa uygun düşmüyor’ ifadesinin yer aldığı bildirildi. Taslakta ayrıca yabancı devlet başkanlarının suç duyurusunda bulunması halinde sürecin başlaması için Alman federal hükümetinin onayını gerektiren yasanın da feshedilmesi öngörülüyor.

Adalet bakanlığının taslağının önce ilgili bakanlıklar tarafından onaylanması gerekiyor. Tasarının ne zaman Bakanlar Kurulu’na sunulacağı ise bilinmiyor.

Merkel, soruşturmaya onay verdiği açıklamasında, davanın yürütüleceği 103’üncü maddenin 2018’den itibaren kaldırılacağını da belirtmişti. Alman lider daha sonra da  söz konusu şiir için kullandığı ‘kasten yaralayıcı’ifadesinin hata olduğunu söylemişti.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan'a 'belaltı' şiirin yol açtığı kriz, Almanya'ya yasa değiştirtiyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete