Nedir Bu "Çarşaf Liste"?

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı toplanırken liste çarşaf mı yoksa blok mu olacak?
KARŞI GAZETE | ANALİZ 

CHP'nin 18. Olağanüstü  Kurultayı'nda çarşaf liste mi olacak, blok liste mi uygulanacak? 

Kılıçdaroğlu'nun demeçleri ve parti yetkililerinin açıklamaları, çarşaf listeyi işaret ediyor. 

Ancak çarşaf liste ile yola çıkılsa bile blok listeye dönülmesi de mümkün. 

DELEGELER İSTERSE BLOK LİSTE UYGULANIR

Tüzüğe göre, delegelerin onda birinin önerisi ve Kurultaya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla blok liste usulüyle seçimlerin yapılmasına karar verilebiliyor. Yani toplam 1216 delegesi olan partide, 122 delegenin önerisi üzerine blok liste gündeme alınabiliyor. Yapılacak oylamada delegelerin salt çoğunluğu olan 609 kabul oyunu alınırsa da, çarşaf liste yerine blok liste uygulanabiliyor. 

ÇARŞAF LİSTE OLSA BİLE "ANAHTAR LİSTE" DE OLACAK

Kurultayda çarşaf liste yöntemi tercih edilse bile Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bir anahtar liste açıklaması bekleniyor. Bu listede ise Genel Başkan, adayların arasından kendi istediği isimleri "benim tercihim bu kişiler" diyerek işaret ediyor. Bu durumda da yarışan diğer adayların şansı azalıyor. 

ANAHTAR LİSTE KARMAŞASI YAŞANABİLİR

CHP Parti Meclisi'nin belirlendiği son kurultayda, anahtar liste kaosu yaşanmış, kurultay salonunda dolaşan 5 farklı anahtar listenin her birinin Kılıçdaroğlu'nun listesi olduğu öne sürülmüştü. Sonunda yaşanan karmaşanın sona ermesi için partinin internet sitesinden açıklama yapılmış, anahtar liste internetten açıklanmıştı. 

ÇARŞAF LİSTE NE, BLOK LİSTE NE?

Çarşaf Liste:

Kurultayda, tek ve ortak liste uygulamasında verilen ad. Bütün adayların, kura ile belirlenen harften başlamak üzere soyadına göre hazırlanmış alfabetik listeye yazılması uygulaması.En çok oy alanlar asıl, onlardan sonra gelenler yedek üye seçilmiş olurlar. Eşit oy alanlar arasında ad çekme yoluyla sıra saptanır. 

Blok liste:

Kurultayda, Genel Başkan'ın ve çeşitli grupların kendine ait listeleri olur. Bir aday, blok listelerden yalnızca birisinde yer alabilir. Blok listeler dışında asıl ve yedek üye adayı olarak başvuruda bulunmak mümkündür.  

Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM

    :

    :

    :

    :

    "Nedir Bu "Çarşaf Liste"?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ