Avrupa'daki 'cihatçı'lar nasıl saklanıyor?

Suriye'deki silahlı gruplarla bağlantısı bulunan Avrupa'daki cihatçıların, güvenlik güçlerinin takibinden kurtulmak için çeşitli yöntemler geliştirdikleri belirlendi.
Belçikalı yetkilere göre, Paris saldırlarına katıladığı belirtilen Salah Abdeslam, 16 Kasım'da polisin elinden bu yöntemlerden biri sayesinde son anda kurtuldu.

İstihbarat birimleri, Abdeslam'ın Brüksel'in Molenbeek semtinde saklandığı evi daptayarak gözetlemeye başladı. Polisin operasyona hazırlandığı sırada, arkadaşları ev taşıma bahanesiyle, zanlıyı bir dolap içinde binadan çıkardı.

Salah Abdeslam, Paris saldırılarından kısa bir süre sonra Fransa'dan Belçika'ya geçti. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, sınırdaki kimlik kontrolü sırasında durdurulan Abdeslam, gerçek kimliğini gösterdiğini söyledi.

Belçikalı bakana göre, o anki yoğunluk ve arananlar listesinin en hafif kısmı sayılan 5. bölümde ismi bulunduğu için, polisin dikkatini çekmedi. Eğer 15 dakika sonra geçse, fark edilip yakalanabilecekti.

Brüksel'e gelen zanlı, Molenbeek semtindeki Delaunoystraat'taki bir evde saklanmaya başladı. İstihbarat birimleri bu evi gözetim altına aldı. 16 Kasım sabahı özel güvenlik birimleri operasyon hazırlığına başladı.

"CEP TELEFONU VE İNTERNET KULLANMIYOR"

Sabah namazına giden cemaat ve okula çocukları nedeniyle sokağın yoğun olması üzerine operasyon geciktirildi.

Bu sırada Abdeslam'ın arkadaşları ev taşıma bahanesiyle onu bir dolabın içinde dışarı çıkardılar. Paris saldırılarının zanlısı, polisin gözü önünde kaçırıldı.

Belçika güvenlik birimlerine göre, bu cihatçılar tarafından sıkça kullanılan yöntemlerden birisi. Avrupa'da yaşayan cihatçı gruplar, güvenlik güçlerinin gözetiminden kurtulmak için oldukça dikkatli davranıyorlar.

Güvenlik güçlerinin yaptığı araştırmaya göre cihatçılar haberleşmek için kesinlikle cep telefonu ve internet kullanmıyorlar. Böylelikle dijital ortamda iz bırakmıyorlar.

Saklanmak için "güvenli evleri" kullanıyorlar. Bunlar genellikle mahalle arasında dikkat çekmeyen evlerden oluşuyor. Cihatçılar sık sık bir evden başka bir eve geçiyor.

Ulaşım genellikle yük taşınan kamyonetlerle gerçekleştiriliyor. Aranan cihatçılar, kamyonetin kasasındaki eşyaların arasına gizleniyor. Kamyonet, önde ve arkadaki iki araçla birlikte yola çıkıyor.

KAMYONET İLE ARKADAKİ ARAÇ YOLUNU DEĞİŞTİRİYOR

Herhangi bir polis çevirmesi durumunda, öndeki araç kamyonet sürücüsünü uyarıyor. Cihatçıların saklandığı kamyonet ile arkadaki araç, yolunu değiştirip polis kontrolünden kurtuluyor.

İlişkide oldukları kişiler, taşınma mizanseni sayesinde cihatçıları kalacakları eve sokuyorlar. Kamyonetle yapılan yolculuk günlük 50 kilometreyi geçmiyor.

Cihatçılar sık sık araç, şoför ve ev değiştiriyorlar. Kendilerine yardım eden kişiler, cihatçılara ait parmak izi ve DNA örnekleri bulunan eşyaları hiç uğramadıkları evlere bırakıyorlar.

Bu sayede güvenlik güçleri yanlış hedeflere yöneltilerek hedef şaşırtılıyor.

Kaynak: Yusuf Özkan | BBCTürkçe

    :

    :

    :

    :

    "Avrupa'daki 'cihatçı'lar nasıl saklanıyor?" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete