Kongre üyeleri "Erdoğan'ın sözlerini duyunca gülüyoruz"

Türkiye’de gazetecilerin tutarsız ve yetersiz delillerle tutuklanmasını eleştiren mektuba imza atan ABD’li Kongre üyeleri Erdoğan’ın kendileri hakkında sarf ettiği “kiralık” ithamına cevap verdi.
“O sözleri duyduğumuzda güldük, çünkü komikti” diyen kongre üyeleri “Demek ki Recep Tayyip Erdoğan kendi ülkesinde bu işlerin nasıl olduğunu biliyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi eleştiren mektuba imza atan ABD’li kongre üyeleri hakkında, “Sayın Obama niye susuyorsun? Biden niye susuyorsun? Kerry neden susuyorsun? Türkiye’yle ilgili sana 80 tane kiralık kişi buluyorlar, bir mektup gönderiyorlar Türkiye’nin aleyhine kalkıp kampanya yürütüyorsunuz” şeklindeki sözlerine kongre üyeleri cevap verdi.

KOMİK OLDUĞUNU BELİRTTİLER

Ceyda Karan ve İlhan Tanır’ın Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan haberine göre, ABD Kongresi’nin önde gelen Demokrat üyelerinden Jim McDermott, ‘kiralık’ suçlamasının ‘komik’ olduğunu belirterek, “Eğer ABD’de herhangi birinin beni satın alabileceğini düşünüyorlarsa, bu işi anlamıyorlar demektir” yorumunda bulundu.

MAKUL BİR HÜKÜMET DİKKATE ALIR

McDermott, “Bunu işittiğimde güldüm. Çünkü çok komik. Pennsylvania’da yaşayan bu adamların kim olduklarını bile bilmiyorum.

Eğer ABD’de herhangi birinin beni satın alabileceğini düşünüyorlarsa, bu işi anlamıyorlar demektir. Ben kendi başkanımız Bush ülkemizi yok yere savaşa sürüklediği için ona ‘yalancı’ demiş biriyim” şeklinde konuştu.

İfade özgürlüğünün demokrasinin özü olduğunu ve her zaman basını savunduğu söyleyen McDermott, “Örneğin birilerinin hükümetten para çaldığınızı biliyorsanız bunun ifşa edilmesi gerekir.

Türkiye’de hapse atılmış insanları tanımıyorum ama gazetecilik görevlerini yaparken başlarına bu iş geldiyse özgürlüklerini savunmak benim görevim. Bana mektubu getirdiler ben de imzaladım.

Bunu dünyanın her yerindeki gazeteciler için yaptım, Türkiye için de Mısır için de. Hükümetler hoşlanmadıkları gazetecilerin ensesine yapışır.

Bizler onları koruyabilmek için küçük rolümüzü oynarız. Biz böylesi mektuplar yazdığımızda bu sayede tüm dünya onları bilir, olay uluslararasılaşır. Ve makul bir hükümet bunları dinler. Tabii IŞİD dinlemiyor, onlar hemen kafa kesiyorlar.” dedi.

ERDOĞAN OTOKRASİYE YÖNELDİ

Kongre üyelerinden Demokrat Lloyd Dogget ise Erdoğan’ın otoriter bir yönetim inşa ettiğini söyleyerk şunları dedi: “Türkiye’deki insan hakları adına çalışmalarım Cumhurbaşkanı Erdoğan gücü ele almadan çok önceye dayanıyor.

Birçok Türk gibi biz de hükümetinin daha az yolsuzluk ve daha çok hoşgörü getireceğinden umutluyduk. Onun yerine bu çok değerli NATO üyesini dev bir geri adım attırdı. Bölgesindeki otokratik ülkelerle bir köprü olacağına, kendi hükümeti giderek daha çok ve daha çok otokrasiye yöneldi.”

KENDİ HALKI ZARAR GÖRÜR

Demokrat Partili Alan Grayson ise şu açıklamayı yaptı: “Ne zamanki bir lider diğer ülke liderlerine böylesine bir saygısızlık gösterir, kendisi de aynı şekilde saygısızlığa muhatap kalır ve sonuçta da kendi halkı bundan zarar gören olur”

DEMEK Kİ KENDİSİ İYİ BİLİYOR

Cumhuriyetçi Dana Rohrabacher ise şunları söyledi: “Eğer Sayın Erdoğan Amerikan Kongre üyelerinin ve çalışanlarının Türkiye gerçeklerini bulma adına yaptıkları ziyaretlerden dolayı, kendi görüşlerini kiralığa verebileceğine inanıyorsa bu demektir ki, Cumhurbaşkanı Türkiye medyası ile ilgili olarak kendi düşünce ve yaptıklarını başkalarının da yaptığını sanıyor.

Demek ki kendi ülkesinde bu işlerin nasıl olduğunu kendisi biliyor. Bizler (Kongre üyeleri) ise bu kadar kolay şekilde etki altında kalmayız.”

Kaynak: Cumhuriyet / Ceyda Karan - İhan Tanır

    :

    :

    :

    :

    "Kongre üyeleri "Erdoğan'ın sözlerini duyunca gülüyoruz"" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ