Bakan adına ‘sahte imza’ atıp, atık su tesisini aldılar...
Bakan Çelik’in imzası taklit edilerek yılda 40 milyon liralık fatura kesen şirketten, Belek’in içme suyu temini ve arıtma işleri alındı, AKP’li Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Bilirkişi sahteciliği saptadı ve konu yargıya taşındı.
Antalya’da oteller bölgesinin içme suyunun karşılanması, atık suların temizlenmesi hizmeti, devletin yüzde 48 ortaklığı bulunan TURAŞ Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi ile Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) ve Turizm Dayanışma Vakfı (TUDAV) tarafından yerine getiriliyordu. Bu hizmetlerin karşılığında şirket, her yıl yaklaşık 40 milyon lira fatura kesiyordu. Bu hizmetler, Ömer Çelik’in Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde şirketten alındı, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait ASAT şirketine verildi. Olay “bakanın imzası sahte” denilip yargıya taşındı. İşte yılın skandalında ayrıntılar:
BAKANLIK, ŞİRKETE DUYURDU
TURAŞ, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı DÖSİMM kuruluşu ile TUDAV ortak iştiraki ile turizm alt yapısının tesisi ve alt yapıların işletmesini yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Belek 1-2 ve Avsallar Atıksu Arıtma Tesisleri üzerindeki işletme haklarını bu şirketten aldığını Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’ne 29 Haziran 2015 tarihli yazı ile bildiriyor. Bu yazı üzerine ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay da 7 Temmuz 2015 tarihine kadar şirketin atıksu arıtma tesislerinin tahliye edilmesini ve ASAT Genel Müdürlüğü’ne teslimini istiyor. Tam da bu noktada ‘skandal’ ortaya çıkıyor!
ŞİRKET İMZALARI İNCELETTİRDİ
Bu yazışmalarda yer alan belgelerde, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in imzaları arasındaki farklılıklar TURAŞ şirketi yetkililerinin dikkatini çekiyor. Bakan ‘olur’lu yazıların normal postayla gönderilmesi, üzerlerinde ‘aslı gibi’dir notunun düşülmemesi, bakanın imzaları arasındaki belirgin farklılıklar, şirket yetkililerini araştırmaya sevk ediyor. Şirket, Bakan Çelik’in değişik dönemde imzaladığı belgeleri de elde edip bunları Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Dairesi Başkanlığı’ndan sertifikalı Grafoloji-sahtecilik uzmanı Emniyet Müdürü Mehmet Tatlı’ya incelettiriyor. Geliyoruz rapora!
RAPOR: İMZALAR ÇELİK’İN DEĞİL
Bilirkişi raporunda, devir işlemlerine konu olan dönemin Bakanı Ömer Çelik’in imzalarıyla ilgili şöyle denildi: “Tetkike konu olan fotokopi belgede ‘Olur, Ömer Çelik, Bakan’ adına atılı bulunan imza ile karşılaştırılan örnek imzalara kıyasla Sayın Ömer Çelik’in elinden çıktığının kabulünün mümkün olamayacağı görüş ve kanaatindeyim.” Bilirkişi Mehmet Tatlı, raporuna, “incelemeye konu olan iki adet bakan ‘olur’larının fotokopi olduğu, fotokopi belgelerde kalem yolunun izlenememesi dolayısıyla sağlıklı değerlendirme mümkün olamadığı hususları dikkate alınarak, istem doğrultusunda kati sonuca ‘asılları’ üzerinde yapılacak bir incelemeyle ulaşılabileceği” notunu da düştü.
TURAŞ, SUÇ DUYURUSU YAPTI
Bu raporun ardından TURAŞ şirketinin avukatı Mustafa Küçükkonyalı, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na 16 Eylül’de suç duyurusunda bulunuyor. Şikayet dilekçesine “Bilirkişi Raporu”nu de ekleyen avukat şunları kaydediyor: “Şikayet dilekçemiz ekinde eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik imzalı şirketimize gönderilmiş 2 adet bakan ‘olur’u yer almaktadır. Bu bakan ‘olur’larında imzalara ilişkin tarafımızca gözle görülebilen farklılıklar olduğundan bahisle, şüpheye düşyerek Kriminalist Mehmet Tatlı’dan imzaların gerçek olup olmadığının tespiti hakkında inceleme yapmasını talep ettik. Bakanın imzalarının farklı olduğu sonucuna ulaşıldı. Doğru olması halinde Bakan Ömer Çelik yerine ‘olur’lara imza atanlar ‘Resmi Belgede Sahtecilik’ suçundan ceza alması gerekmektedir. Bakan ‘olur’larına sahte imzaları atan kişi veya kişiler tarafından delillerin yok edilmesi ihtimaline karşı ivedi bir şekilde bakan ‘olur’larının asıllarının Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nden istenilmesi gerekmektedir.”
Bilirkişi Mehmet Tatlı’nın raporuna göre, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ‘2 adet imzasında, farklılık olduğu tespit edildi.
Kaynak: Saygı Öztürk/Sözcü