AKP’nin Kadıköy rıhtımına yapmak istediği cami yeniden gündemde. Bu defa İSKİ’nin atık su tesisi yapacağı alan camiye tahsis edildi
İstanbul’un hafızalara kazınan siluetini yok edecek olan Kadıköy rıhtımına yapılacak cami için tüm planlama süreci ihlal edildi. Önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planı hazırladı ama koruma kurulunda onay almayı “unuttu”.
Şimdi de planı projesi hazır olan caminin arsası için Kadir Topbaş başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) harekete geçti. Kentin ve ilçenin siluetini tamamen değiştirecek olan Kadıköy rıhtımına yapılacak “Ulu Cami”ye alan yaratmak için atık su arıtma tesisi olarak kullanılmak üzere İSKİ’ye tahsis ettiği araziyi geri alıyor.
Tüm planlama süreçleri alt üst edilerek aceleyle hazırlanan cami projesinin yasal altyapısı adım adım oluşturuluyor.
PLAN ASKIDAN İNDİ
Önce Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, İstanbul İl Müftülüğü talebi doğrultusunda yapılacak olan caminin imar planları 16 Kasım’da Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı. Askı süreci 15 Aralık’ta sona erdi. Daha sonra Kadıköy Belediyesi konuyu planlama sürecinde onayı alınmayan Koruma Kurulu’na götürdü.
İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge İstanbul’un siluetini doğrudan etkileyecek cami projesinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlandıktan sonra değerlendirilmesine karar verdi.
Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi camiye alan açmak için İSKİ tahsisini kaldırmak üzere harekete geçti. Emlak Müdürlüğü’nün teklifi ile “Kadıköy Atıksu Ön Arıtma Tesisi” alanının devri konusu İBB Meclisi gündemine alındı.
83 bin 818 metrekarelik alanın 40 metrekarelik kısmının İSKİ’nin tahsisinde çıkarılması planlanıyor. Cami de 34 bin metrekarelik alana yapılacak.
HUKUKİ ALT YAPISI YOK
Planlama sürecini eleştiren CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Sayıştay raporlarında amacı dışında kullanılan tahsis alanıyla ilgili uyarılar yapıldığını ama hiçbir düzenlemeye gidilmediğine dikkat çekti. Sağ, “Cami projesi ilan edildikten sonra Satıştay’ı dikkate almaya karar veriyorlar. 40 bin metrekare alanı İSKİ tahsisinden çıkarıyorlar.
Yani caminin yapılacağı alan Sayıştay kararına dayanarak İSKİ’nin elinden alınıyor. Aceleyle kararı aldılar ama hukuki altyapının eksik olduğunu gördüler. Önce planı yaptılar şimdi altyapısını oluşturuyorlar” diye konuştu.
Kaynak: Özlem Güvemli | Sözcü