Selahattin Demirtaş, Rusya'da yeni kurulan Kürt-Rus İşadamları Birliği'nin açılışına katıldı.
Moskova'ya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmek üzere Rusya'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya'da yeni kurulan Kürt-Rus İşadamları Birliği'nin açılışına katıldı.
Demirtaş Kürt-Rus İşadamları Birliği'nin açılışı sonrası basına şu açıklamayı yaptı:
"Biz hükümetin uyguladığı politikayı da, dış politikayı da savaş politikası üreten bir politika olması nedeni ile bütün bunlarda Türkiye'de bulunan halklara çok büyük zararlar verdi. Biz de bunları gördüğümüz ve düzeltmek isteği inancı ile son olaylardan sonra Rusya ile iş yapan ve Rusya'da ticari faaliyetlerde bulunan işverenler, işçiler, öğrenciler ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalmaya başladılar. Bu çok önemli bir mesele hükümetin yaptığı bir yanlışın faturasını sadece topluma yansıtılmasını da yanlış buluyoruz.
Onlara da ne yapabiliriz, buraya gelip bunları tartıştık ve bu düşünceleri Dışişleri Bakanı Lavrov ile de görüşme fırsatı bulduk. Ortada bir sorun var ama bu sorunun iki ülke arasında diplomatik ilişkilerle düzelebileceğini dile getirdik. En nihayetinde orta doğuda büyük sorunlar yaşanırken Türkiye'nin bir aktör olmaktan çıkması AKP hükümetinin hatasıdır. Ülke içerisinde yaptığı politika yanlışlığı dış ilişkilere de yansımıştır. Türkiye'de yaşayan Türk ve Kürt halkları da bu olaydan zarar görüyor. Rusya'da iş yapan Türk pasaportu taşıyan vatandaşların sorunlarına kayıtsız kalamayız.
"HİÇBİR ZAMAN GİZLİ KAPAKLI İŞLER YAPMADI PARTİMİZ"
Gönül isterdi ki şuan hükümet demokrasiye köklü inanan bir sistemde, bir çizgide gitseydi. Demokratik çözüm ve reformlara saygı duyan bir politika yürütebilseydi. Bunu yapamıyor diyaloga önem vermeyen bir hükümet politikası ile hep karşılaştık. İçerideki sorunların çözümüne hükümet hep kutuplaştırma kamplaştırma siyaseti izliyor. Toplumun bir kesimini yok sayarak halkları bir arada tutmak imkansızdır ve maalesef hükümet bu çalışmalarına devem ediyor.
Fakat bunların hepsi yanlış bu olaylar kimseye bir işleri yoluna sokmuyor. Geri dönüp baktıklarında umarım yaptıkları yanlışları görecek erdeme vardıklarını düşünüyorum. Birde bu ziyaretimizin başka yerlere çekilmesi ve başka partimize dönük hakaret vaki söylemleri kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Biz parlamentoda 3. Büyük grubuz ve biz parlamentoda kiminle ne görüşeceğimizi ne yapacağımızı partimizin politikaları belirler. Bunlar çok açık ve berraktır. Biz kiminle ne görüşüyorsak aleni ve açık şekilde bunu kamuoyuna açıklıyoruz. Hiçbir zaman gizli kapaklı işler yapmadı bizim partimiz.
Hiçbir zaman gizli kapaklı işler yapmadı bizim partimiz. Parti politikamıza uyan şeyler neyse ABD'de de Almanya'da da Rusya'da da aynı şeyleri söylüyoruz. Birbirleri ile çelişen ilkesel bir duruşumuz yoktur. Rusya'nın uçağının düşmesinde ilk günkü açıklamamız neyse şimdi ki açıklamalarımızda aynı şekildedir. Bu şekilde yalpalayan hükümet politikasıdır. Bir gün farklı, 3 sonra farklı açıklama veren hükümetin kendisidir. Şimdi tabi ki 2 ülke arasında çatışmayı körükleyecek açıklamalar yapmayız ve yapacak da değiliz. Diyalog kanallarının açılması için HDP elinden geleni yapıyor ve yapmaya devam edecektir.
Biz özellikle halkın mağdur olmamasını istiyoruz. Bu çok önemli bu kriz milyonlarca kişiyi doğrudan etkiliyor. Bu küçümsenecek bir kriz değildir. Hükümetin umurunda olmayabilir bu kriz ama bu İstanbul'da Laleli'deki esnafından narenciye üreticisine kadar ithalat-ihracat yapandan burada öğrenci olana kadar ve burada ihale almış iş adamına kadar herkes sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntı doğru temelde ele alınmaz ise büyüyecek gibi görünüyor. HDP bunlara karşı sessiz kalamazdı. Bu görüşmenin biraz bu ilişkilere iyi temellere oturtturmaya çalışıyoruz. Tabiki bunları önümüzde dönemlerde göreceğiz. Öncelikle Türkiye'de yaşanan sorunlara çözüm sürecimiz ne ise biz bunlara karşı çözüm üretmeye devam edeceğiz.
Ama burada Türkiye'nin Kürt sorununun çözümü için bulunmuyoruz. Böyle bir beklenti ve arayışımız yoktur. Temel olarak HDP'nin Türkiye'nin demokratikleşmesini ve siyasi tutumu dünyada ilgi görüyor. Bu da çok normaldir çoğulcu demokrasiyi savunan ilkeli bir duruş sergileyen bizler dünyanın her yerinde ilgi görmeye devam ediyor. Tabi ki Kürt sorunu ile ilgili çözüm önerilerimiz vardır. Tabi sırf bunun için gelmedik ama bunlar hakkında da bugün konuştuk. Rusya bizimle Türkiye arasında aracılık kurmamıza ilişkin bir görüşü olmadı. Biz gelmeden önce Türk Dışişleri Bakanı ile de görüştük. İletmeniz gereken bir şey var mı diye sorduk fakat bizim üzerimizden iletilen bir şey yoktur. Biz bu ziyaretimizin Türkiye karşıtlığı olarak değerlendirilmesine çok üzülüyoruz. Biz Türkiye toplumunun çıkarını düşünüyoruz ve AKP gibi düşünmek zorunda da değiliz."
Kaynak: DHA