İsmet Yılmaz'ın Başika açıklamasında dikkat çeken ayrıntı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin Irak'la yaşadığı Başika krizine ilişkin TBMM'ye bilgi verdi.
İsmet Yılmaz, Başika nedeniyle kriz yaşanılan Bağdat merkezi hükümetinin 10 Haziran 2014′ten bu yana Musul’da egemenlik sahibi olmadığını vurguladı, ayrıca IŞİD’in bölgede güçlenmesinden Bağdat’ı sorumlu tutan mesajlar verdi.

Yılmaz’ın konuşmasının en ilginç unsuru ise, Başika konusundaki Dışişleri Bakanlığı açıklamasından bahsettiği sözleri oldu. Dışişleri Bakanlığı’nın 19 Aralık’ta yaptığı Başika konulu yazılı açıklama için, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın onayının alındığını” söyleyen Yılmaz, bu ifadesiyle de bir ilki itiraf etmiş oldu.

Bakanlıkların yazılı açıklamaları konusundaki rutin uygulama, ya ilgili bakanın, ya da yürütmenin başı olan Başbakan’ın onayıyla yapılması. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Dışişleri açıklaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayının alındığını söyleyerek, Cumhurbaşkanı’nı da “yürütmenin parçası” haline getirdi; Başkanlık sisteminin “fiilen uygulandığını” da açıklamış oldu.

BAKAN YILMAZ EĞİTİLEN IRAKLILARIN RAKAMLARINI VERDİ, TÜRK ASKERİNİN SAYISINI AÇIKLAMADI

Bakan Yılmaz, TBMM’de yaptığı Başika açıklamasında, Türk askerinin kampa eğitim için, Musul’un eski valisi Nuceyfi’nin daveti üzerine gittiğini söyledi. Irak merkezi hükümetinin savunma bakanının da kampı ziyaret ederek, “memnuniyetini dile getirdiğini” söyleyen Yılmaz, kampta eğitilen Iraklıların sayısını da açıkladı. Buna göre, kampta 2441 Irak vatandaşına temel eğitim verildi. Bunlardan 1040′ı daha üst düzey eğitim için halen kampta bulunuyor. Bölgedeki Türk kuvvetleri ayrıca 2300 peşmergeye de eğitim verdi.

DİĞER ÜLKELER DE EĞİTİM VERİYOR

Yılmaz, Meclis konuşmasında bölgede sadece Türk askerinin değil, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, onlarca ülkenin Iraklılara askeri eğitim verdiğini vurguladı, eğitim veren ülkeleri tek tek saydı. Türkiye’nin 4 Aralık tarihinde Başika’ya, yaklaşan IŞİD tehlikesi nedeniyle, “sadece kampın savunmasına katkı” amacıyla ek askeri birlikler gönderdiğini anlatan Yılmaz, bu hareketin “askeri gereklilik” gereği yapıldığını söyledi.

“İKİLİ DÜZEYDE ÇÖZELİM DEDİK, IRAK ULUSLARARASI ARENAYA TAŞIDI”

Türkiye’nin, gönderilen bu ek askeri birlikler nedeniyle ortaya çıkan sorunu Bağdat yönetimi ile “ikili düzeyde çözmek istediğini”, bu amaçla BAşbakan Davutoğlu’nun Iraklı meslektaşı Abadi’ye mektup yazdığını, kendisi ve Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun da IRaklı meslektaşları ile telefonla konuştuklarını, bilgi verdiklerini söyleyen Bakan Yılmaz, “ikili düzeyde konuyu çözmek için attığımız adımlar yanıtsız kaldı. IRak hükümeti konuyu uluslararası camiaya taşıdı” diye konuştu.

BAĞDAT YÖNETİMİNİN MUSUL’DA KONTROLÜ YOK

Meclis konuşmasında “egemenlik” kelimesinin anlamına da vurgu yapan Bakan Yılmaz, bu kelimenin bir devletin belli bir toprak parçası üzerindeki “kontrolünü” ifade ettiğini söyledi, “Ancak 10 Haziran 2014′ten bu yana Irak hükümetinin Musul üzerinde kontrolü bulunmamaktadın” diyerek, Bağdat’ın “egemenlik iddia edemeyeceğini” de ima etti. Yılmaz, “Başika’daki faaliyetin temel amacı, Irak’ın Musul’daki kontrolünü tesis etmesine yardımcı olmaktır” dedi. Yılmaz, Başika’daki tüm Türk askerlerinin çekilip çekilmeyeceği yolunda ayrıntı vermekten de kaçındığı konuşmasını, “Komşularımızın güvenliğimiz, huzuru bizim huzurumuzudur. Barış olursa, bundan en büyük primi kazanacak ülke de Türkiye olacaktır” sözleriyle bitirdi.

Kaynak: Zeynep Gürcanlı / sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "İsmet Yılmaz'ın Başika açıklamasında dikkat çeken ayrıntı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete