İstanbul Büyükşehir Belediyesi, alışverişlerde kullandırmak gibi yeni planlar geliştirdiği İstanbulkart’ı ‘ticari sır’ ilan etti. CHP’li Mahmut Tanal belediyelerde ticari sır olamayacağını söylerken, “Kirli ilişkiler ağı vardır” dedi
İstanbul’da kent içi ulaşımda kullanılan İstanbulkart’ın yakında bir bankamatik kartı gibi alışveriş yaparken de kullanılabileceği geçen ay duyuruldu.
Duyuru, yıllardır “İstanbulkart taksilerde de geçecek” gibi vaatler tekrarlayıp bunları yaşama geçiremeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’tan gelince, bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini kestirmek zor.
Fakat insan yine de merak ediyor: Bu proje gerçekleşirse, buradan kim nasıl para kaldıracak?
Bu konu hakkında daha sağlam fikirlere varabilmek için önce net bilgiler almak istedim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bilgi edinme başvurusu yaparak beş farklı konuda bilgi istedim. Özetle şunları sordum:
1- Kullanımdaki İstanbulkart sayısı kaç?
2- İstanbulkartlar’a yüklenmiş ama henüz kullanılmamış para ne kadar?
3- Bu para önceki aylarda ne kadardı?
4- Bu para kimin hesabında nerede, nasıl değerlendiriliyor? Ne oranda faiz alınıyor?
5- İBB, İstanbulkart’ın neden alışverişte kullanılmasını planlıyor? Bu proje ile kart bakiyelerinde tutulan paranın ne kadar artacağı hesaplanıyor?
Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “İstenilen bilgiler Ticari Sır niteliği olması sebebi ile bu kapsamda cevap verilememektedir” diyerek bu soruların beşinin yanıtının da “ticari sır” olduğunu iddia etti!
Yani İstanbullular olarak kentimizde kaç kişinin İstanbulkart kullandığını, İstanbulkart dolum makinesine yüklediğimiz banknotların hangi kurumun hesabına yüklendiğini bilmeye hakkımız yok! Bunun gerekçesi ise “ticari sır”. Nedir ticari sır?
80 MİLYONLUK GELİR
Ticari sır, gerçek ya da tüzel kişi tacire, rakiplerine karşı ekonomik anlamda menfaat sağlayan, sır olarak saklanan ve gizli kalması için gerekli önlemlerin sahibi tarafından alındığı bilgi olarak tanımlanan bilgilerdir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait İstanbulkart’ın rakibi kim? Yok. Bu yüzden İstanbulkart’a ait soruların ticari sır kavramına girmesi imkânsız.
Öyleyse İBB, halktan neden bilgi saklıyor?
Bu soruyu, daha önce de İstanbul’da yurttaşların toplutaşıma hakkı için çalışmalar yürütmüş ve son olarak Tüketici Mahkemesi’nden çıkan kararla tüm İstanbulluların İstanbulkart ücretlerini geri almasının yolunu açan CHP İstanbul Milletvekili ve Avukat Mahmut Tanal’a sorduk.
Tanal, daha önce yaptığı açıklamalarla kentte tahminen 8 milyon İstanbulkart kullanıldığını ve bunların her birinin 10 liraya satılarak İBB’ye 80 milyon TL’lik gelir yaratıldığını söylemişti.
'SIR DEĞİL, KİRLİ İLİŞKİ'
Mahmut Tanal, İBB’nin bu bilgileri “ticari sır” diyerek gizleyemeyeceğini, aksine şeffaf belediyecilik anlayışıyla denetime açık olması ve halkla paylaşması gerektiğini söylüyor:
“Kamu kurum ve kuruluşlarının yaptıkları eylemler ticari sır olamaz. Bir yerde ticari sır denilerek bir takım bilgiler gizleniyorsa, orada kirli ilişkiler ağı vardır.”
Tanal’a göre belediyenin bu bilgileri gizlemeye çalışması, ortada hukuksuz işlerin döndüğüne delalet ediyor. İBB’nin İstanbulkart’ı bir alışveriş kartına dönüştürerek hem 10 TL’ye daha fazla boş kart satacağını hem de içine alışveriş için daha fazla para yükleterek daha fazla parayı gecelik faize yatırabileceğine dikkat çeken Tanal,
“Türkiye’de kanunlara göre kamu kurumları ticari sır kapsamına sokulamaz. Kamu kurumlarının kurdukları şirketler bile ticari sır kapsamına girmez. Bu kavram yalnızca özel şirketler için geçerlidir. İBB’nin, İstanbulkart’ın rakibi yok ki ticari sırrı olsun” ifadelerini kullandı.
Kaynak: BirGün Gazetesi