‘Soğuk Savaş’taki nükleer kıyamet planını itiraf eden ABD, 36 yıl sonra İran’ın rehin aldığı vatandaşlarına da tazminat ödeme kararı aldı.
ABD ordusunun, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği, Çin ve Doğu Avrupa’da birçok kenti savaş çıkması durumunda yok etmeye yönelik planlar yaptığı ortaya çıktı.
ABD Stratejik Hava Komutanlığı tarafından 1956’da hazırlanan
“1959 İçin Atomik Silahlar Gereksinimleri Araştırması” adlı çok gizli çalışmanın üzerindeki gizlilik perdesi kaldırıldı.
HİROŞİMA’YI YOK EDEN BOMBANIN 70 KATI GÜÇTEYDİ
800 sayfalık belgeye göre ABD ordusu, Doğu Berlin, Moskova, Pekin, Varşova ve St. Petersburg dahil bin 200 kenti 1.7 ile 9 megaton arasında değişen bombalarla vurmayı planladı. 1 megatonluk nükleer bomba, Hiroşima’yı yok eden atom bombasının 70 katı tahribata yol açabilecek güçte. Belgelerde ABD ordusunu 60 megaton gücünde, yani Hiroşima’ya bırakılan bombadan 4 bin kat güçlü, nükleer bomba istediği de ortaya çıktı.
1979 REHİNELERİNE REKOR TAZMİNAT
Öte yandan İran’da 1979 İslam Devrimi’nden sonra basılan ve 444 gün rehin kalan 53 Amerikalı elçilik personeline 36 yıl sonra tazminat ödenecek. Geçen hafta kabul edilen harcama kanununa eklenen bir madde ile “başka ülkelerin devletlerinin terör saldırına maruz kalanlara 4.4 milyon dolara kadar tazminat ödenmesi” kabul edildi.
İran’da 444 gün esir kaldıktan sonra Tahran ile varılan salıverilme anlaşması gereği “tazminat isteme hakkı” elinden alınanlardan Rodney V. Sickmann,
“Bu haber için 36 yıl 1 ay 14 gün bekledim.
Haberi duyduğumda otomobildeydim ve otomobili kenara çekip hüngür hüngür ağladım” dedi.