İstihbarat anlaşmalarının kapsamı daraldı! Artık yabancı ajanlar Türkiye'de cirit atıyor!
KARŞI GAZETE | RÖPORTAJ
MİT'in (Milli İstihbarat Teşkilatı) sorgulanmasına neden olan 28 kişinin öldüğü Hava Kuvvetleri Komutanlığı önündeki bombalı saldırı, istihbarat yeteneklerinin zayıflığını ortaya çıkardı. Karşı Gazete'ye konuşan CHP'nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Türkiye'nin yabancı ülkeler ile yaptığı istihbarat anlaşmalarının kapsamının son dönemde daraltıldığını, AKP iktidarının Ortadoğu politikası nedeniyle artık komşularından ve müttefiklerinden istihbarat almakta zorlandığını açıkladı.
"MİT'İN MİLLİLİK SORUNU VAR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir milli duygular ve milliyetçilik üzerinden kamuoyunu ve kurumları yönetmeye çalıştığını vurgulayan Aksünger, adında 'milli' sözcüğü olan MİT açısından ise özellikle 2011-2012 yılından bu yana ciddi 'millilik' sorunları ortaya çıktığını öne sürdü. "MİT, Erdoğan'ın arka bahçesine döndü. Bir kişiye itaat ve biat eden bir kurum milli olamaz." diye konuştu.
"İSTİHBARAT ANLAŞMALARININ KAPSAMI DARALDI"
"Suriye ile gerilim başladığından bu yana Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu, Suriyeli muhalifler vb. unsurlara yardım etme anlayışı nedeniyle komşu ülkeler ve müttefikler, Türkiye ile yaptıkları istihbarat anlaşmalarının kapsamını daralttılar." diyen Aksünger, "istihbarat konusunda da taraflar arasında karşılıklı güven problemleri ortaya çıktı. Şimdi gelen ya da verilen istihbaratın doğru olmadığı da düşünülüyor. Alan çok sınırlandırılmış olduğu için istihbarat da sağlıklı olarak, karşılıklı şekilde doğrulanamıyor." değerlendirmesi yaptı.
"HER ÜLKE İSTİHBARAT İÇİN KENDİ AJANINI YOLLUYOR"
Ortaya çıkan bu durumun Türkiye açısından bir başka sorun daha yarattığına işaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin şimdi bir sorunu daha var, Türkiye de bu tür istihbarati anlaşmazlıklar nedeniyle diğer ülkeler Türkiye'de ihtiyaç duydukları istihbarat için içimizdeki kendi faaliyetlerini artırdılar. Yani sınırlarımız içindeki yabancı istihbarat faaliyetleri ve istihbaratçı sayısı arttı."
"DENEYİMLİ KADROLAR TASFİYE EDİLDİ"
Suriye'deki çatışmalar ve 17-25 Aralık Operasyonlarının ardından istihbarat teşkilarında dezenformasyon yaşandığını da vurgulayan Aksünger; "bir kısmı tarikatçı, cemaatçi olabilir ama olmayan kişilerle, solcusu, milliyetçisi, muhalifi hepsi aynı torbaya konulup tasfiye edildi. Bu da kadro zaafiyeti yarattı." sözleriyle istihbarat sorunlarından bir başkasını ortaya koydu.
Genelkurmay Elektronik Sistemler ( GES) Komutanlığının MİT'e devredildiğini ancak buradaki yetişmiş askeri personelinin dışarıda bırakıldığını hatırlatan Erdal Aksünger, "böylece içerideki karışıklıklardan kaynaklı dinleme, izleme, fişleme de sadece MİT personeli tarafından yapılmaya başlandı... Odağı değiştirilen MİT, 'millilik'ten bu süreçte iyice uzaklaştı, arındırıldı. " diye konuştu.
"TÜRKİYE, İSRAİL'DEN İSTİHBARAT ALACAK"
Suriye'deki Baas rejimini; Suudi Arabistan, ABD ve İsrail'in Baas anlayışını tasfiye süreçlerinde rol aldığını anımsatan Aksünger, şimdi Türkiye'nin bu alanda ciddi hakimiyeti olan İsrail'den istihbarat almaya başlayacağını öne sürdü ve "Bir dönem hep kavga ettiğimiz ülke gibi görünen İsrail, şu an muhtaç olduğumuzu ülke gibi de görünüyor. Ortadoğu'da ciddi istihbarat yapıyor." dedi.
"MİT, ALDIĞI İSTİHBARATI KİME UÇURUYOR?"
MİT'in de bir istihbarat örgütü olarak Suriye'de bulunması gerektiğinin önemine dikkat çeken Aksünger, "MİT, Suriye'de olmalı ama acaba doğru bilgileri kime uçuruyor?" sorusuyla ilginç bir noktaya dikkat çekti.
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr