CHP'nin eski Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Atilla Kart: "AKP'nin yeni anayasa yapma konusunda samimi olmadığına eminim!"
KARŞI GAZETE | RÖPORTAJ
"AKP O MASAYI DAĞITIR, BAŞKANLIĞI REFERANDUMA GÖTÜRÜR"
Türkiye, yine Başkanlık sistemini ve yeni anayasayı tartışıyor... Meclis Başkanı İsmail Kahraman, uzlaşma komisyonuna üye vermeleri için bugün Meclis'teki dört partinin liderlerine mektup gönderdi. AKP, komisyonun hemen kurulması ve çalışmaların 6 ay sonunda bitmesini istiyor... Komisyonun gündemine getirilmek istenen en önemli konu ise "başkanlık" sistemi...
Karşı Gazete, 2011 yılındaki anayasa çalışmalarını yürüten uzlaşma komisyonunun CHP'li üyesi hukukçu Atilla Kart ile yeni anayasayı konuştu. İşte o röportaj:
"AKP'NİN SAMİMİ OLMADIĞINA EMİNİM, ÇOK NET!"
- Meclis Başkan İsmail Kahraman, "bu Meclis'in yeni bir anayasa yapabileceğine inanıyorum" dedi. Siz ne düşünüyorsunuz?
"AKP'nın uzlaşmaya dayalı bir anayasa yapımında samimi olmadığına eminim. Bu bir öngörü değil, çok net. Ama AKP'nın bu tutumuna rağmen CHP'nin de o masaya oturması gerektiğini düşünüyorum."
"PARLAMENTER SİSTEMİ ÇALIŞTIRACAK MADDELER ÜZERİNDE MUHALEFET ANLAŞMIŞTI..."
- Önceki komisyon 172 maddeyi ele almış, 60 maddede mutabakat sağlanmıştı. Görüşmeler bunların üzerine mi devam etmeli?
"CHP Grubu şunlarda ısrarlı olmalı: Üzerinde tüm partilerin uzlaştığı 60 madde tamam ama bunun dışında üç partinin yani AKP dışında, muhalefetin anlaştığı 20+19 madde, toplam 39 madde var...
Bunlar, AKP dışındaki üç muhalefet partisinin parlamenter sistemin yeniden inşası, kuvvetler ayrılığı, yasama konusunda mutabık kaldığı maddeler...
AKP şimdi sürekli "parlamenter sistem işlemiyor" diyor... Bu üç partinin mutabık kaldığı maddeler var parlamenter sistemin çalışması için. Önemli olan sistemin çalışması ise ortaya konulmuş modeller var. Bunlarda ısrarlı olmak lazım.
- Yani, "parlamenter sistem işlemiyor" diyerek "başkanlık sistemini" öne sürmenin altı boş mu? Parlementer sistemi işletecek uzlaşma sağlandı ama uygulamaya geçilmedi...
"AKP yine yanaşmayacaktır... 2011'de uzlaşma komisyonunda üç partinin bu 39 maddede mutabık kalması ve parlamenter sistemin böylece işlemeye başlayacağı endişesi ile panik halinde, sümen altında tuttuğu başkanlık sistemini yüzeye çıkardı..."
- "12 Eylül ile hesaplaşma" deniliyor...
"Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği gibi, 12 Eylül darbe hükümlerinin değişmesi son derece önemli. Darbe hukuku demokrasiyi kilitliyor, buna ilişkin yasal düzenlemeler belli ama bunun yanında AKP döneminde de 12 Eylül darbe hukukunu aratmayacak, hatta 12 Eylül'ün ötesinde anti- demokratik uygulamalar yapıldı, düzenlemeler yasalaştırıldı.
Yargıçların tazminat sorumluluğu, TCK 277... kolluk görevlisine müdahaleyi suç olmaktan çıkaran düzenleme... AKP eliyle yaratılan tahribatın, her döneme göre değiştirilen düzenlemelerin de yeniden ele alınması gerekir, tıpkı 12 Eylül dönemi gibi...
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, AKP'nin yarattığı hukuki tahribatı onarmak için bir zemindir.
"O MASA DAĞITILACAK..."
AKP, bir süre sonra TBMM Başkanı'nın önderliğinde - ki TBMM Başkanı Kahraman'ın AKP hedeflerinin ötesinde bir inisiyatif kullanmasını beklemeyin- o masayı belli bir aşamada dağıtacaktır. O dönemde, her şey pahasına 18-20 milletvekilinin de iştiraki ile 330 aralığını yakalayıp, referandum şartları yaratılacaktır...
Toplumun giderek daha da ayrıştığı böyle bir dönemde referandum, daha çok ayrışma, şiddetin daha da tırmanması demek ancak bu durum Recep Tayyip Erdoğan'ın umurunda değil. Mutlak iktidar istiyor. Toplumsal barışın heba edilmesi pahasına mutlak iktidarı hedefleyen bir süreçten söz ediyorum."
-Komisyonun başkanlık sistemi ve parlamenter sisteme göre, iki ayrı anayasa taslağı hazırlama önerisine ne diyorsunuz?
"AKP, YENİ ANAYASA İLE GEÇMİŞE YÖNELİK ANAYASAL AF PEŞİNDE"
"Bunun pratiği yok. Burada AKP'nın gerek parlamenter sistem gerek başkanlık taslağı için de getireceği önerilerin ortak noktasının şu olacağından adım gibi eminim:
Yasama organının denetim mekanizmalarını ortadan kaldıran, yargıyı bağımlı hale getiren ve devlet başkanına anayasal himaye getiren olağanüstü yetkiler...
Daha önemlisi, geçmişe yönelik anayasal bağışıklık yani; anayasal af getiren düzenlemelerin gündeme geleceğini göreceksiniz."
- Yeni anayasa için 6 ay gibi süreden söz ediliyor... İktidar öyle istiyor yani... Yeterli olur mu sizce?
"YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYORSUN?"
"İkili taslak metin üzerinden tartışma yapalım... hele hele bunu altı aya, sekiz aya sıkıştıralım... Yangından mal mı kaçırıyorsun? Acelen ne?
Türkiye toplumsal barışını kaybetti, ülke bütünlüğü tehdit altında... Öncelikleri bunlar olmalı, hala "başkanlık" diyorlar... Önce barışı yeniden tesis etmek lazım..."
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr