4 milyon Suriyeliye mülk edinme hakkı tanınırsa, yeni bir "Hatay sorunu" yaşanır mı?
KARŞI GAZETE | ÖZEL
Suriyeli sığınmacıların vatandaşlığa geçmesi tartışmaları, Suriyelilerin Türkiye'de mülk edinmesi konusundaki çekinceleri hatırlattı.
HATAY, KİLİS VE MARDİN'DE YABANCILARA TOPRAK SATIŞI YASAKLANMIŞTI...
Türkiye'de toprak satın alan yabancı kişilerin uyruğunu inceleyen araştırmalara göre Cumhuriyet boyunca, en çok taşınmaz talebinin Suriye uyruklulardan geldiği görülüyor.
Yani en çok Suriyeliler, Türk toprağı satın alıyor. Bu alımlar en çok Hatay, Kilis ve Mardin'de yoğunlaşmış, yasal sınır aşıldığı için bu illerde yabancılara toprak satışı yasaklanmıştı.
SURİYELİ SIĞINMACILAR MÜLK EDİNME SINIRLAMASININ KALKMASINI İSTEMİŞTİ
Meclis'te İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu'na 15 Haziran 2016 tarihli toplantıda bilgi vermeye gelen Suriye Dostluk Derneği temsilcileri de Suriyelilerin mülk edinmesinde sınırlamalar olduğunu hatırlatarak gelen sığınmacıların bu konuda yaşadıkları sıkıntıların çözülmesini talep etmişti.
VATANDAŞ OLAN SURİYELİLER, TOPRAK DA ALACAK
Vatandaşlık verilmesi ile birlikte Suriyelilerin başta Hatay olmak üzere Türkiye genelinde toprak ve konut almasındaki sınırlamalar da kalkmış olacak. Böylece Türkiye'ye katılan Hatay'ın, yeniden Suriyelileşmesinin önündeki mülkiyet ve nüfus engeli de kendiliğinden yok olacak.
4 MİLYON SURİYELİ TÜRKİYE'DE TOPRAK VE KONUT SAHİBİ OLACAK...
Suriye Dostluk Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün'ün, TBMM Mülteciler Alt Komisyonu'na mülkiyetle ilgili sıkıntıları aktardığı bölüm, tutanaklara şöyle yansımıştı:
SURİYE DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI KADRİYE ESRA AYGÜN –
Temellük sorunu var. Suriyeli kardeşlerimiz mülk edinemiyorlar Türkiye‟de 1930‟larda yayınlanmış olan karşılıklı bir anlaşmadan ötürü. Yani, "Suriyeliler Türkiye'de mülk edinemez, Türkler de Suriye'de mülk edinemezden" dolayı, Hatay sorunundan dolayı, mütekabiliyetten doyalı temellük sorunu var fakat sayın vekillerim, artık, Suriye yok ve artık, 4 milyona yakın insan Türkiye'de yaşıyor.
Mesela, Ula Hanım.. İş kadını, İstanbul'da 2 tane dairesi var ama o 2 daireyi kuzeni Memdouh Bey'in üzerine yapmış durumda. Memdouh Bey diyor ki: “Ben geceleri sabaha kadar uyuyamıyorum -Allah vermesin- bana bir şey olursa...” Ula hanım da diyor ki: “Ben ne olacağım?”
SURİYE DOSTLUK DERNEĞİ HATAY ŞUBESİ BAŞKANI MEMDOUH ABDULKADĠROĞLU – Sadece Ula Hanım değil, 15 daire var üzerimde.
BAŞKAN – Gayrimenkul zengini oldunuz yani.
SURİYE DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI KADRİYE ESRA AYGÜN – Yediemin, öyle diyelim.
SURİYE DOSTLUK DERNEĞİ DANIŞMANI YOUSEF ABD ALAZÖZ – En azından mesken olsa. Benim şeyimde ortağımın adına veya ticari iş yaptığım kişilerin adına. Hani bir tek mesken hakkı tanınsa.
SURİYE DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI KADRİYE ESRA AYGÜN – Güvensizlik yaratıyor, artık, Suriye denilen bir ülke olmadığı için veya on sene sonrasında Suriye nasıl bir olacak? Kanton mu olacak, üniter devlet mi olacak veya kaça bölünecek? En iyi hâlde herhâlde 3'e bölünüyor gibi bir durumu var.
Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr