Dünya Plastik Cerrahlar Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çerkeş, 2017’de yapılması planlanan kafa nakli ile ilgili soruları yanıtladı…
Kafa nakli… Gerçekten de tıbbın en çılgın projesi bu olmalı. Senaristler ve yönetmenler bunun üzerine bir film çekmek için çoktan kolları sıvamışlardır. Ama esas soru böyle bir şey gerçekten de mümkün mü? İşte bu sorunun detaylı yanıtlarını konunun en yetkin ve etkin isimlerinden biri olan Prof. Dr. Nazım Çerkeş cevaplandırdı.
- İtalyan Dr. Sergio Canavero ile Çinli Dr. Ren Xiaoping, 2017’de kafa naklini gerçekleştireceklerini açıkladı. Böyle bir şey mümkün mü?
Buradaki esas mesele; acaba bir insanın vücuduna bir kafayı mı naklediyoruz, yoksa o kafayı yaşatacak bir vücut mu naklediyoruz? Aslında kafa nakli yapılan durumda, o kişiye o beyni çalıştırmak için bir vücut nakletmiş oluyoruz. Dolayısıyla o bir kafa nakli değil, vücut nakli. Çünkü insanın varlık sebebi düşünmesi. Siz düşünüyorsanız varsınız. Bana göre; biz insan olarak bir beyinden ibaretiz aslında. Çünkü bütün duygularımızı, algılarımızı, duyularımızı beynimizde hissediyoruz. O nedenle kafa nakli derken bir insanın vücuduna bir kafa nakli değil, bir kafaya onu yaşatacak bir vücut nakletmiş oluyoruz. Vücudumuzdaki bütün organlarımız aslında beynimiz için çalışıyor. Beynimizin çalışmadığı anda da biz bitkisel hayata girmiş oluyoruz. Yaşayan bir organizma oluyoruz sadece ve bu durumdaki kişiler zaten ölmüş oluyor. Tıp da ölüm deyince beyin ölümünü kabul ediyor. Düşünmüyorsanız, yoksunuz çünkü.
- Tıp dünyasının en çılgın projesi olmalı…
Tıpta da bazı çılgınlıklar olabiliyor. Birkaç organı birden nakletmek filan da hep çılgın işlerdi. Ama sonuçta başarılı olamadı. Çünkü gerçekçi değillerdi. Ama kafa nakli teknik olarak yapılamayacak bir ameliyat değil. Kafayı naklettiğimizde o beyin tekrar çalışabilir. Eğer nakil esnasında kansız kalmazsa tabii… Beynimiz 5-6 dakika kansız kalmaya tahammül edebilir. Yani o kişinin kafasını gövdesinden ayırdıktan sonra, derhal çok kısa bir sürede o kafanın beyne kan gitmesini sağlayacak bir pompaya alınması gerekiyor. Açık kalp ameliyatlarında olduğu gibi. Orada da bir pompa var ve sürekli vücuda kan pompalıyor…
- Korku filmi gibi…
Öyle görünüyor. Ama buradaki en önemli problem; sinir iyileşmesi. Yani siz kafayı nakledersiniz, ama beyinden giden iletiler, emirler aşağıya, yani kollarınıza, bacaklarınıza ulaşabilecek mi? Muhtemelen bu planlanan işte omurganın da göğüs kafesine kadar olan kısmı alınacak, hatta kollara giden sinirler de bunun içerisine dahil edilecektir. Ondan sonra da yeni nakledilen bedenin omurgası, göğüs kafesinden itibaren kafaya bağlanacak. Akciğerler, kalp, diğer organlara giden damarlar birbirine bağlanıp nakledilecek. Bunların hepsi olabilir. Ancak tıpta bizim henüz halledemediğimiz şey; sinir iyileşmesi sorunu. Biz henüz omurgası kesilip de felç olan insanları iyi edemiyoruz.
- O zaman kafa nakli ile kişi sadece yaşatılabilir, öyle mi?
Belki kollarda biraz hareket sağlanabilir. Eğer kollara giden sinirleri de koruyup, boyundan göğüs kafesine kadar boyun omurlarını da dahil ederek bir nakil yaparsınız. Ama bu bile aylar, belki de yıllar alabilir.
TIP OLARAK BiRAZ SABIRLI OLUNMALI
- Yine de hiçbir tarafı tutmayan, ama beyni çalışan bir insan için bu bile bir umut değil mi?
Ama hayati bir sorun daha var. Bizim için en hayati kaslardan bir tanesi, nefes alıp verdiğimiz göğüs kasları. Boyunda dördüncü omur seviyesinden çıkan bir sinir tarafından kontrol ediliyor bu kaslar. Sinir iyileşmesi aylar süren bir süreç olduğuna göre, biz bu siniri korusak, yeni bedeni sinirine diksek bile, sinir iyileşmesi süresince bu kişi kendi başına nefes alamayacak. Nefes alması için akciğer makinesine bağlı yaşamak zorunda kalacak. Bu da ciddi sorunlardan birisi gibi duruyor. Şimdi bu ameliyatın 2017’de planlandığını biliyoruz. Muhtemelen bir sürü deneyler de yapmışlardır. Tabii ki planlayabilirsiniz. Yapabilirsiniz de. Ama mühim olan yapmak değil, başarmaktır. Gerçekçi olmak gerekiyor. Ben de istersem bugün kafa nakli ameliyatı yaparım. Diyelim yaptım. Kişi öldü. Ne diyeceğiz? “Bu bir ilkti, bir sonrakinde yaşatacağız” mı diyeceğiz? Bana göre etik değil. Tıp olarak henüz o düzeyde değiliz.
- Kafa nakli olmayı kim kabul eder ki?… Stephen Hawking mi mesela?
Buna vücut nakli dememiz gerekiyor. Vücudundaki bütün organları iflas etmiş bir insan. Ya da çok ciddi bir trafik kazası geçirmiş, ölmek üzere olan bir insana beyin ölümü gerçekleşmiş bir insanın vücudu nakledilebilir. Olabilir yani. Ama unutmayalım ki kol ve bacakları tutmayan, yatalak vaziyetteki insanların çoğu bugün ötanazi istiyorlar. Düşünmek güzel, algılamak güzel ama hareketsiz yaşamak çok zor bir şey. Yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı bugünkü teknoloji ile vücut nakli yaptığınız bir insan yaşasa bile sonuçta yatağa bağlı bir yaşam sürecek. Bu konuda kehanette bulunmak istemem ama, ben ilk yapılan nakilin başarılı olacağına inanmıyorum. Henüz buna hazır olmadığımızı düşünüyorum.
BURUN ESTETiĞi EN ZOR AMELiYATTIR
- Siz aynı zamanda Avrupa Burun Estetiği Derneği’nin hem kurucularından, hem de halen Başkan Yardımcısısınız. Estetik deyince en çok tercih edilen ameliyatların başında gelen burun ameliyatlarının riski var mı?
(Gülüyor) Ben burun estetiği konusunda her yıl Avrupa ve Amerika’da düzenlenen en önemli 20-25 toplantıya eğitmen olarak gidiyorum. 8 yıl Amerikan Estetik Cerrahi Kongresi’nde aralıksız olarak burun estetiği üzerine konferans veren tek hekimim. Ama hâlâ benim için en önemli ve en zor ameliyat burun ameliyatıdır!
SONUÇLAR FARKLILIK GÖSTERİR
- Neden?
Çünkü sonu olmayan bir ameliyattır burun ameliyatı. Bir cerrahın ömrünün öğrenmeye yetmeyeceği kadar kompleks, aynı zamanda zevkli bir ameliyat. Ben bu ameliyatı yapmaktan büyük keyif aldığım için bu ameliyata yoğunlaştım. Peki neden; Birincisi, yüzün ortasında ve en ufak bir hatayı gösteren bir organ. Her yüz birbirinden farklı ve her hastaya farklı bir planlama yapmalısınız. Her hastaya yaptığınız işlemler de farklı sonuçlar verir. Çok hassas çalışmanız gerekir. Burun aynı zamanda nefes almanızı sağlayan bir organ. Fonksiyonlarını korumanız lazım. O nedenle bana göre estetik cerrahinin en zor ameliyatıdır. Hasta için en kolay, cerrah için en zor ameliyat burun ameliyatıdır.
YÜZDE 80’İ DÜZLEŞTİRİLMELİ
- Peki burun fonksiyonlarını korumak, nefes almada bir sorun yaratmamak için bu ameliyatta bir kulak burun boğaz uzmanının da bulunması gerekir mi?
Bir plastik cerrah olarak siz eğer burnun fonksiyonel kısmını bilmiyorsanız, bir kulak burun boğaz uzmanıyla birlikte çalışabilirsiniz tabii. Ama bir burun cerrahının, burnun hem fonksiyonel hem de estetik kısımlarını bilmesi gerekir. Eğer onları yapamıyorsanız, zaten o ameliyat için yeterli değilsiniz demektir. Benim burun ameliyatı yaptığım hastaların yüzde 80’inde burun eğriliği ve deviasyon problemi var mesela. Burnu hem estetik olarak düzeltirken, hem de bu sorunu ortadan kaldırıyorum. Ama bu zaten bizim ırkımızın ortak problemi.
- Nasıl yani?
Mesela zencilerde burun kıkırdakları çok gelişmediği için eğrilik ve deviasyon pek görülmüyor. Bizim ırkımızda ise, burun kıkırdakları ve kemikleri çok gelişmiş. Kıkırdak ve kemik gelişim esnasında dönüyor ve deviasyon dediğimiz orta kıkırdak eğriliği çok sık görülüyor. Ameliyat ettiğim hastaların yüzde 80’inde eğri olan orta kıkırdağın düzleştirilmesi gerekiyor. Bu işlemi yaparken eğri kıkırdağın yanına destek kıkırdakları koyarak düzleştirme yapıyoruz. Bunu yapmazsanız hem estetik olarak, hem de fonksiyonel olarak iyi sonuç alamıyorsunuz. Çünkü hastaların büyük çoğunluğunda, eğri kıkırdaklar, burnun dış çatısını da etkiliyor. Yani burun kıkırdağı eğri olanlarda, hava yolunu tam olarak düzeltmek için, burnun dış eğriliğini de düzeltmelisiniz. Şunu açıklıkla söyleyeyim; bundan 20-25 sene önce tüm dünyada yapılan bütün burunlar kötüydü. Hemen hepsinde nefes alma sorunları vardı. Çünkü çok inceltilmiş, çok oyulmuş burunlardı. Önemli kıkırdak ve kemik yapıların fazla çıkarılması nefes alma sorunlarına da yol açıyordu. Bizlerin de katkıları ile burun kıkırdaklarının fonksiyonel önemi anlaşıldı ve artık çok küçültülmüş burunlar yapmıyoruz.
Kaynak: Sozcu.com.tr / Nil Soysal