Derbent'te taahhütlü dönüşüm

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan Derbent mahallesinde İBB tarafından düzenlenen törende tapu alan 19 yurttaşa kamu yararından uzak bir taahhütname imzalattırıldığı ortaya çıktı


 BURAK ÖZ


İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Derbent mahallesinde geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 19 kişiye törenle tapu dağıtımı gerçekleştirildi. Törene AKP tarafından farklı ilçelerden 12 otobüs dolusu kişi getirildi. Projeyi protesto eden 2 bine yakın kişi törene katılmazken, tapu alanlara, oldukça ağır şartlar içeren bir taaahhütname imzalatıldı.

Yoksul ailelere sürgün

İBB tarafından 2012 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Derbent için hazırlanan planlara göre mahalle 3 ayrı yerleşim alanına ayrılacak. Alanlardan ikisinde lüks siteler, kalan yüzde 30'luk kısıma ise sosyal konutlar inşa edilecek. Dar gelirli ailelerin çoğunlukta olduğu Derbentlilerin yerleştirileceği sosyal konutların bulunduğu alan ise şehir merkezine ve ulaşıma oldukça uzak bir bölgede bulunuyor.


'95 metrekare' dedi 55 çıktı

Sarıyer AKP Belediye Başkan Adayı Sedat Özsoy Derbentli inşa edilecek evleri 95 metrekareye çıkarttıklarını iddia etmişti. Ancak 2 bin 100 konutun bulunduğu mahalle için hazırlanan planda yer alan bin 650 konut 55 metrekare olarak gözüküyor. Kalan 450 ev sahibine ne olacağına dair de herhangi bir ibareye bulunmuyor. 21 bin lira bedel ödeyerek projeye dahil olacak Derbentilere evlerin ne zaman teslim edileceğine ilişkin de bilgi verilmiyor. Hazırlanan planlarda dükkanlara yer verilmemesi de birçok esnafı işini kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Orman imara açılacak

Derbent Kentsel Projesi'ne karşı açılan davanın avukatlarından Erbay Yucak, Derbentlilerin açtığı iptal davasının devam ettiğini hatırlatarak, tapu töreninde imzalattırılan taahhütnamenin halkın zararına olduğu konusunda uyardı. Yucak, mahallenin yanında bulunan orman alanda da parselizasyon çalışması yapıldığını ve buranın da imara açılacağına dikkat çekti.

Sözde sosyal konut
Sosyal konutlarda sadece iskelet olarak sağlamlığa bakılıyor. Ancak hak sahiplerine içi kaba inşaat olarak teslim ediliyor. Yurttaşların fayanslardan, banyo mutfağa kadar kendi cebinden yaptırması gerekiyor.

    :

    :

    :

    :

    "Derbent'te taahhütlü dönüşüm" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ