​Reza Zarrab davasında önemli ayrıntı

İlk duruşması bugün yapılacak olan Reza Zarrab'ın duruşmaya telekonferans yöntemiyle katılma ihtimali doğduğu öğrenildi.
Zarrab’ın ABD’yi dolandırmak, İran ambargosunu delmek suçlamalarıyla ilk duruşması, bugün New York’ta yapılacak. Davanın savcısı Prett Bharara, duruşmanın New York TSİ 17.00′de görüleceğini Twitter’dan açıkladı. Ancak bu saat itibarıyla, ABD resmi kayıtlarına göre Reza Zarrab hala Oklohoma’daki hapishanede görünüyor. Bu durum da, Zarrab’ın New York’taki duruşma salonunda “bizzat” olmayacağı, ancak duruşmaya telekonferans yöntemiyle katılacağı ihtimalini gündeme getirdi. Zarrab, son anda uçakla Oklohoma’dan New York’a getirilmezse, duruşmaya telekonferans sistemiyle katılacak.

New York’taki bugün görülecek olan dava Amerikan hukuk sisteminde “arraignment” olarak geçiyor. Bunun anlamı,yargılamanın hemen başında sanığa hakkındaki suçlamalar, iddianame, kanıtlar hakkında bilgi vermek ve suçlu olup olmadığı konusundaki ilk değerlendirmesini istemek olarak yer alıyor. New York’taki duruşmada da Reza Zarrab’ın hakkındaki suçlamalar, iddianame ve deliller yüzüne okunacak. Kendisine “suçlu olup olmadığı” sorulacak.

KEFALET BAŞVURUSU YAPACAK MI?

“Arraingment” duruşmalarında sanığın kefalet başvurusu yapma hakkı da bulunuyor. Reza Zarrab’ın kefaletle serbest kalmak için bu duruşmada başvurup başvurmayacağı henüz belli değil. Zarrab, tutuklandıktan sonra Miami’de öngörülen duruşma öncesinde kefalet başvurusundan vazgeçmişti.

ZARRAB’IN DAVASINA, ÜNLÜ DAVALARIN HAKİMİ BAKACAK

Reza Zarrab’ın davasına, New York Eyalet Güney Bölge mahkemesi hakimi Richard Berman bakacak. New York’ta daha önce aile mahkemesinde görev yapan Yargıç Berman, 1998 yılında dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından New York Eyalet Güney Bölge Mahkemesi yargıcı olmak için aday gösterilmiş, aynı yıl ABD Kongresi tarafından ataması onaylanmıştı. 1998 yılından bu yana aynı mahkemede hakim olarak görev yapan Berman, 2011′den bu yana mahkemenin “kıdemli hakimi” ünvanını taşıyor. Berman’ın baktığı davalar arasında medyada çok ses getirenler de var, siyasi davalar da, dolandırıcılık davaları da. Hakimin basına çıkmasına yol açan başlıca dava ise, ünlü aktör Michael Douglas’ın oğlu Cameron Douglas’ın uyuşturucu davası olmuştu. Cameron Douglas, beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Berman’ın baktığı davalar arasında, Zarrab davasında olduğu gibi, ABD vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişilerin, Amerikan devletine karşı işlediği suçlara ilişkin davalar da bulunuyor.

KARİYERİNE LİBERAL CUMHURİYETÇİ SENATÖRÜN YANINDA BAŞLADI

Berman, hakimlik kariyerine başlamadan önce, 1970′li yıllarda, dönemin New York senatörü Jacob Javits’in yardımcısı olarak da çalışmıştı. 30 yıl New York senatörlüğü koltuğunda oturan Javits, liberal Cumhuriyetçi bir politikacıydı.

Kaynak: Zeynep Gürcanlı / sözcü gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Reza Zarrab davasında önemli ayrıntı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete