Meclis'te "deli dumrul yasası"

"Meclis'te dayıbaşı" sistemi olarak gündeme yansıyan ve AKP’li bir kadın milletvekilinin sekreter ve danışmanının maaşından 400’er lira kestiği ortaya çıktı… Peki bu iddia mı? Gerçek mi? Başka vekiller de personelinden kesinti yapıyor mu? Karşı Gazete olarak Meclis kulislerinde biz de bu iddiaların peşine düştük.
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL

Ne Plan Bütçe, ne KİT, ne de Yolsuzluk Komisyonu! Meclis’in bu ara tek bir gündem maddesi var. O da gazetelere "Meclis'te dayıbaşı" sistemi olarak yansıyan ve AKP’li bir kadın milletvekilinin sekreter ve danışmanının maaşından 400’er lira kestiğini ortaya çıkması…

Peki bu iddia mı? Gerçek mi? Başka vekiller de personelinden kesinti yapıyor mu? Karşı Gazete olarak Meclis kulislerinde biz de bu iddiaların peşine düştük.

İDDİA DEĞİL MAALESEF GERÇEK!

Vekillerin, danışmanların maaşından kesinti yaptığı iddiaları ayyuka çıkarken, şu günlerde Meclis’te de herkesin birbirine sorduğu tek soru şu: Hangi vekiller personelinin maaşına el koyuyor? Meclis’te biz de bu iddiaların peşine düştük. Kulislerde, yemekhanede, kapalı kapılar ardında görüştüğümüz Meclis personeline göre, bu bir iddia değil, maalesef gerçek...

Meclis personeli, uzun zamandır bu tür olaylar nedeniyle sıkıntı yaşıyor ancak derdini anlatacak muhatap bulamıyor!

Şimdi sekreterinden, danışmanına, şoförüne kadar pek çok kişi, benzer uygulamalara muhatap olduğunu dillendirmeye başladı. Bu soruna ciddi bir denetim mekanizması ile el koyulması bekleniyor.

OLMAZ BU KADAR!

Bu yasama yılında Meclis'in teşkilat yasası değişti. Değişiklik ile milletvekillerine 3 personel çalıştırma olanağı sağlandı. Bu üç kişilik kadro, genelde danışman, sekreter ve şoför için kullanılıyor. İki personelin dışardan gelmesine imkan tanıyan düzenleme, sekreter olarak görevlendirilen ikinci danışman kadrosunun ise kamu görevlisi olmasını zorunlu tutuyor.

Değişiklik ile maaşlar da en az üç bin lira seviyesine ulaşınca, bu kadrolar çok talep edilir hale geldi. İddiaya göre bazı milletvekilleri de 'benim sayemde kazanıyorsunuz' anlayışıyla personelin yükselen maaşına göz dikti.

Karşı Gazete’ye sıkıntılarını anlatan Meclis personelinin yaşadıkları 'olmaz bu kadar' dedirtecek türden.

VEKİLLER, ÇALIŞANLARI BÖYLE BEZDİRİYOR....

Örneğin iddialara göre; danışmanın bankadan maaşını çektiği kartı elinden alan ve parayı kendisi çekip, bir bölümünü alıkoyan milletvekilleri var...

3 KİŞİNİN MAAŞIYLA, 5 KİŞİ ÇALIŞTIRIYORLAR

Bir başka yöntem ise kağıt üzerinde üç kişiyi çalıştırıyor gibi gösterip, kayıtsız olarak iki kişi daha çalıştırmak. SSK ya da sözleşme gibi herhangi bir güvencesi olmayan bu kişilere, diğer üç personelin maaşından oluşturulan havuzdan para veriliyor. Böylece herkes, alması gereken maaşın bir bölümünü, milletvekiline aktarmış oluyor.

Bir de personel çalıştırıyormuş gibi yapan milletvekilleri var...

Uzak akrabalarını, güvendiği arkadaşlarını yanında çalışıyormuş gibi gösteren ama sadece tek bir personel çalıştıran vekiller, diğer iki kişinin maaşını alıp, istediği gibi kullanıyor.

AKRABALARINI YANINDA ÇALIŞTIRMA YÖNTEMİ YAYILIYOR...

Yasaya göre, milletvekillerinin ikinci dereceye kadar ( anne, baba, kardeş, çocuk) akrabalarını yanlarında hatta Meclis'te başka bir vekilin yanında çalıştırmaları yasak. Ancak bu yasak 'çaprazlama' yöntemi ile bir şekilde aşılıyor. "Sen benim akrabamı yanına al, ben seninkini alayım" diyen vekiller belge üzerinde başkasının personeli olarak görülen yakın akrabalarını, usulsüz olarak kendisiyle çalıştırabiliyor.


(İşe girişte, Meclis personeline milletvekilleri ile 1. ve 2. dereceye kadar akrabalığı olmadığına dair imzalatılan dilekçe örneği)

DANIŞMAN VE SEKRETERLER "MOBBİNG"DEN ŞİKAYETÇİ!

Milletvekillerinin yanında çalışan Meclis personelinin tek sıkıntısı maaşına el konulması olasılığı değil... Zaman zaman vekillerin ilginç taleplerini de karşılamak zorunda kalıyorlar.
Örneğin şoförlük yapması istenen, kuaför işleriyle uğraşan, çocuk bakıcılığı ve milletvekilinin evinin işleri bile yaptırılan sekreter ve danışmanlar, işlerini kaybetme korkusu ile iş tanımlarında olmayan bu taleplere karşı çoğu zaman seslerini çıkaramıyor. Bazen de uçak, benzin vb. harcamalarını, personelinin kendi maaşından karşılamasını talep eden vekiller oluyor.

İşin ilginç yanı, Meclis'te personele "mobbing" konusunda Meclis Başkanlığı izniyle seminerler de verilmesi... Artık "bıçak kemiğe dayandı" diyen çalışanlar eğitim değil, bu uygulamaların engellenmesini istiyor.

Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM



    :

    :

    :

    :

    "Meclis'te "deli dumrul yasası"" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ