Üniversitelere yeni model: Hükümet Üniversiteleri

Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen tasarı ile Türkiye Uluslararası İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adı ile yeni bir üniversite kurulacak. Bu üniversite kamuoyunda "Hükümet Üniversiteleri" olrak değerlendiriliyor...
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL

HÜKÜMET ÜNİVERSİTELERİ GELİYOR...

Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edilen tasarı ile sessiz sedasız yeni bir aşamaya geçildi. Gözlerden kaçan ve üzerinde pek konuşulmayan o düzenlemeye göre; Türkiye Uluslararası İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adı ile yeni bir üniversite kurulacak.

Peki, bu üniversitenin farkı ne? Hiçbir devlet üniversitesinde olmayan bir yönetim yapısı öngörülen bu kurum yeni bir üniversite modelinin habercisi olarak görülüyor; Hükümet Üniversiteleri...

CHP'Lİ SERTER’DEN EĞİTİM CAMİASINA UYARI!

Türkiye Uluslararası İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adı ile kurulacak yeni üniversitenin, eğitime farklı bir yapı getireceği eleştirisi yapılıyor. Karşı Gazete, bu yeni üniversite modelini, CHP'nin eğitimci Milletvekili Nur Serter ile konuştu. Serter, endişelerini aktardı.

ADINDA "TÜRKİYE" OLAMAZ!

CHP'li Serter'e göre, yasa tasarısı, üniversitenin adından başlayarak çelişkilerle dolu. Serter, öncelikle başka hiçbir üniversitede olmadığı halde, bu üniversiteye ayrıcalık tanınarak adına "Türkiye" kelimesinin eklenmesini doğru bulmuyor. "İslam Üniversitesi" adı ile aynı zamanda Anayasa'da yer alan laik eğitim ilkesinin ihlal edildiğini belirtiyor.

Serter'e göre, bir başka sakınca da üniversitenin kendi adını taşıyan bir vakıf kurularak desteklenmesini öngören madde. Bu vakıf, özel okullar kurmaya yetkili ve bir çok harcamadan muaf...

DANIŞMA KURULUNDA BAKANLIKLARIN NE İŞİ VAR?

Serter'in en büyük tepkisi, Yükseköğretim Yasası'nda bulunmayan yeni bir modelin hayata geçirilmesine...

Çünkü tasarıya göre Devlet üniversitelerinde olmayan bir model, 'danışma kurulu' sistemi hayata geçirilecek.

"Söz konusu model ile üniversite yönetiminin üstünde bir Danışma Kurulu oluşturulmuştur" diyen Nur Serter, kurul üyelerinin bakanlıklardan seçilmesinin ise çok yanlış olduğu düşüncesinde. "Kurulun üyeleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, YÖK, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi, üniversite yönetimine kendi kararlarını dikte ettirecek kurumların yer alması, üniversite özerkliğine indirilen ağır bir darbedir" yorumu yapan Serter'e göre; bu yapı bir "Hükümet Üniversitesi" oluyor.

5 YILLIĞINA GÖREVE GELEN TEK REKTÖR...

Ayrıca, sadece vakıf üniversitelerinde olan 'mütevelli heyeti' sistemi ile rektörün seçim yapılmadan, heyet tarafından belirlenmesinin öngörüldüğü uyarısı da yapan Serter, sadece bu üniversiteye tanınan bir başka ayrıcalığa daha dikkat çekiyor... Tasarı ile ilk kez sadece bu üniversite rektörünün görev süresi 4 yerine 5 yıl olarak tanımlanıyor.

Tüm bu düzenlemelerin, yasaya aykırı olduğunu belirten Serter, tasarının bu haliyle Genel Kurul'a gelmesi halinde, ciddi şekilde itiraz edeceklerini belirtiyor.

Burcu Oral Evren | KARSİGAZETE.COM 



    :

    :

    :

    :

    "Üniversitelere yeni model: Hükümet Üniversiteleri" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ