Tarihte bir ilk! Diyanet'i doğrudan Başbakan'a bağladılar...

Yeni Hükümette, 'Diyanet İşleri Kavgası' yaşanıyor, fakat kimsenin bundan haberi yok!
Burcu ORAL EVREN | KARŞI GAZETE ÖZEL
Davutoğlu'nun yeni ekibindeki isimler ilk açıklandığında, Başbakan Yardımcısı olan Numan Kurtulmuş'a bağlandığı sanılan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, aslında Kurtulmuş'un sorumluluğunda olmadığı ortaya çıktı. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dün kamera karşısına geçti, yeni Başbakan Yardımcılarının görevlendirildiğini alanları açıkladı. O açıklamada kimsenin fark etmediği ayrıntının üzerine ise Karşı Gazete gitti. 

DİYANET  DOĞRUDAN BAŞBAKAN'A BAĞLANDI!

Normal şartlarda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a bağlanması gereken Diyanet, neden doğrudan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verildi? Acaba AKP yönetimi, Kurtulmuş'a verdiği sözlerin diyetini öderken, bir yandan eline fazla güç toplamasından mı endişe ediyor?

Ya da Dışişleri Bakanlığı döneminde Diyanet'in elindeki örgüt, insan kaynağı ve maddi gücün farkına varan Davutoğlu, bu kuruma doğrudan hakim olmak mı istiyor?

ERDOĞAN, KURTULMUŞ'U NİYE DEVREDEN ÇIKARDI?

Karşı Gazete emekli müftü ve CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ile bu görevlendirmenin şifrelerini konuştu. 

ÖZKES: ”ZAMANLAMA MANİDAR!"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın doğrudan Başbakan Davutoğlu'na bağlanmasının zamanlamasını önemli bulan Özkes, şu değerlendirmeyi yaptı;

"Bu değişiklik, zamanın tabiri ile 'manidar'. Birincisi Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen birisi. Diyanet'in Türkiye'deki  etkisi ve gücü büyük. Hatta, Türkiye'nin yanı sıra dış ülkelerde etkisi ve gücü var. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyenler görür; Afrika, Almanya Hollanda, İsviçre'ye bakın, sandık başlarında duranlar ya oralardaki din görevlileri ya da bağlı kurumlarının çalışanları... Diyanet vakıflarının da gücü var. Topladığı yardımlar ile dünyada ve Türkiye'de yarattığı bir etki mevcut. Dışişlerinden gelen biri olarak Davutoğlu bunları, bu süreçte çok iyi görmüş ve kendi siyasetinde Diyaneti daha etkili kullanma ihtiyacı duymuş olabilir. 

"KURTULMUŞ'A  GÜVENEMİYORLAR!"

Bu değişikliğin arkasındaki bir başka unsur ise Numan Kurtulmuş ile ilgili olabilir. Kurtulmuş'un kişiliği ve çizgisinin, Diyanet'i istedikleri şekilde kullanmaya müsait olmadığını düşünmüş olabilirler! Onu devre dışı bırakıp, Diyanet'i doğrudan kullanma arayışı ile bu işlem gerçekleştirilmiş olabilir. Tabii ki böyle bir görevlendirme, AKP içinde Kurtulmuş'a bakışı da gösteriyor. Demek ki Numan Kurtulmuş'a tam bir güven yok ya da istedikleri randımanı alamayacaklarını düşünüyorlar. Belki de Kurtulmuş'un yerinde başka bir isim olsaydı, bu işlem yapılmazdı. 

"DİYANET HÜKÜMETE KOLTUK DEĞNEĞİ OLACAK"

Hükümetin, Diyanetle ilişkisini, siyaseten de değerlendirmek gerek.17- 25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonu sonrası zaten 'din, iman, camii , Kur'an' siyaseti yapan AKP, kendini din/imana daha çok verdi. Hem yaptıklarını meşrulaştırmaya hem kendilerini daha da dindar göstermeye çalıştılar. Bu davranış tarzını, Davutoğlu'nda da görüyoruz. AKP Kongresi'nde ve sonrasında yaptığı konuşmalarda, dini argümanları kullanıyor ve anlaşılan daha da çok kullanacak! Erdoğan'dan geri kalmayacak şekilde, Davutoğlu'nun da bu çizgiyi artırarak kullanacağını görüyoruz". 

"DİYANET, HÜKÜMETE VERİ HAZIRLIYOR"

Diyanet'in, AKP iktidarına koltuk değneği olduğunu ve Başbakan ile Bakanların konuşmalarında kullanılmak üzere çeşitli argümanlar hazırladığınıza dair duyumlar aldığını da söyleyen İhsan Özkes, "eğer bunlar doğru ise Davutoğlu'nun  iç ve dış siyasette doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığı ile çalışacağı ve Diyanet'in siyasette daha etkin olacağını görüyoruz" değerlendirmesi yaptı. 

"SURİYE VE IRAK POLİTİKASINDA DİYANET, HÜKÜMETİ DESTEKLİYOR"
 
Özkes, Hükümetin Suriye ve Irak politikasına, IŞİD ve El Nusra terör örgütlerinin faaliyetlerine; din adamlarının da destek verdiğini belirtti. "Balıkesir'de bir imam IŞİD'e katılıyor, Diyarbakır'da bir müezzin, IŞİD'i destekleyen hutbe okuyor... Bu olaylar nedeniyle, Diyanet'in, AKP İktidarına daha çok omuz vereceğine yönelik endişe duyuyorum" sözleriyle, gelecek döneme ilişkin kaygılarını paylaştı. 

Burcu ORAL EVREN | KARSIGAZETE.COM

    :

    :

    :

    :

    "Tarihte bir ilk! Diyanet'i doğrudan Başbakan'a bağladılar..." hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ