Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Fransa'nın başkenti Paris'teki terör saldırılarından sonra AB’nin mülteci politikasını gözden geçirmesine kesinlikle gerek olmadığını söyledi.
G20 Zirvesi için Türkiye'ye gelen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, burada yaptığı basın toplantısında başkentParis'teki terör saldırılarını değerlendirdi. Terör saldırılarından bütün Avrupa ülkelerinin etkilendiğini dile getiren Juncker, "Bu sadeceFransa’ya karşı bir saldırı değil, sadece Parislilere bir saldırı değil, aynı zamanda bütün evrensel değerlerimize yapılmış bir saldırı." dedi.
Avrupa'nın mültecilere kapılarını açmasından dolayı böyle saldırıların yapıldığına dair düşüncelere kesinlikle katılmadığını belirten Juncker, şöyle konuştu: "Mültecilerden kaynaklanıyormuş bu sorunlar diye sözler duyuyorum. Bunlara kesinlikle inanmıyorum. Saldırının nedeni Avrupa modeli değildi. Bu saldırıları organize edenler tam da işte bu mültecilerin kaçtıkları insanlar. Dolayısıyla genel anlamda Avrupa Birliği ve mülteci politikasını gözden geçirmeye kesinlikle gerek yok."
KÜRESEL VE ORTAK BİR CEVAP VERİLECEK
Dünyada her 122 kişiden birinin mülteci konumunda olduğuna dikkat çeken Juncker, bu kişilerin bir araya gelmesi halinde dünyanın en büyük 24'üncü ülkesi olacağını aktardı. Juncker dolayısıyla sorunun küresel boyutta olduğunu belirterek "Bu küresel soruna bizim küresel bir cevap ve ortak bir cevap vermemize mecbur kılıyor. Bu krizin temeline, köküne inmemiz gerekiyor. Bu krizlerin böyle dramatik zamanlarda olması tabi ki bizi üzüyor." dedi.
Juncker, G20 zirvesinde vergi politikaları konularında düzenlemelere ilişkin kararlar alınması ve bunların Paris'te yapılacak İklim Değişikliği Toplantısı'na yansıması gerektiğini belirtti. Juncker ayrıca, Paris'te yapılacak toplantının herkes için bağlayıcı olması gerektiğini bildirdi.
“DAYANIŞMAYI İFADE ETME SÖZÜ YETERLİ DEĞİL; BERABER EYLEME GEÇMEMİZ GEREK”
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Paris'teki saldırıların herkesi şok ettiğini aktardı. Terör saldırıları sonrası herkesin dayanışma sözü verdiğini; ancak bunun yeterli olmadığının altını çizen Tusk şunları söyledi: "Dayanışmamızı ifade ettik; ancak sözler kifayetsiz kalıyor. Beraber eyleme geçmemiz gerekiyor. Bizlerin de G20 liderleri olarak bu terörle mücadelemizde tam kararlılıkla ilerleme mesajını vermemiz gerekiyor."
"TERÖRÜ FİNANS EDEN ÜLKELER TESPİT EDİLEREK DURDURULMALI"
G20 Zirvesi'ne katılan ülkeler olarak özel bir sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatan Tusk, terörü finanse edenlere dikkat çekti. "Bizim için terör finansmanının daha iyi ele alınabileceği başka bir platform yoktur." diye konuşan Tusk, "şüpheli ülkelerin finansal desteğinin kesilmesi halinde ne terör eylemleri, ne de bunların planlanması"nın yapılamayacağına vurguladı.
"Şüpheli finansal akışlar hakkında bilgi alışverişi yaparsak bu konuda önemli bir adım atmış oluruz." diye konuşan Tusk, "Terörle mücadele sadece tabiki de finansal kaynakların aktarılmasında durdurulmasıyla son bulmayacaktır." ifadesini kullandı.
G20 Zirvesi'nde bütün liderlere IŞİD'e odaklanmaları gerektiğini söyleyeceğini ifade eden Tusk, toplantıda "Evlerinden kaçan, teröristten kaçan, diktatör rejiminden kaçan insanları da ele almamız gerekiyor." dedi.
Kaynak: ozgurdusunce.net