Alman siyasetinin önde gelen isimleri Merkel’in Türkiye ziyaretinde sığınmacı krizinin yanı sıra ülkedeki hak ihlallerini de mercek altına alması gerektiği görüşünde.
Almanya Başbakanı Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile birlikte sığınmacı krizini değerlendirmek üzere Türkiye'ye gidiyor. Merkel'in bu kritik Türkiye ziyareti Alman siyasetinde yankı buldu. Ülkenin önde gelen politikacıları Almanya başbakanının ziyaretine ilişkin beklentilerini dile getirirken Merkel'den özellikle Türkiye'de basın özgürlüğü ve insan hakları ihlalleri gibi konuları ifade etmesini talep ettiler.
'TEMEL İLKELER PAZARLIK KONUSU OLAMAZ'
Fedaral Adalet Bakanı Heiko Maas, Başbakanın ziyaretine ilişkin Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, "Gelecekte de hukuk devletinin ilkelerine bağlılık, kuvvetler ayrılığı ve çoğulculuğun devamlılığını Türkiye'yle olabildiğince açık bir biçimde konuşabilmeliyiz" diye konuştu. Maas ayrıca Başbakan Angela Merkel'in Türkiye gezisinde basın ve ifade özgürlüğü konularını net bir biçimde dile getirmesini talep etti. Maas, bu ilkelerin bir hukuk devletinde pazarlık konusu dahi edilemeyeceğini vurgulayarak, "Partnerlerimizin de bu konuda bizimle aynı hassasiyeti göstermeleri için inisiyatif almak durumundayız" şeklinde konuştu.
Öte yandan Adalet Bakanı Alman komedyen Jan Böhmermann'ın programında okuduğu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ilişkin şiir sonrası yaşanan krizle ilgili olarak Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü paragrafının kaldırılmasının planlandığını söyledi. Maas, hükümetin paragrafta düzenlenen "yabancı devlet adamlarına hakaret" suçunun içinde yaşadığımız dönemde bir hükmünün kalmadığı konusunda hemfikir olduğunu sözlerine ekledi.
'TÜRKİYE'YE BAĞIMLI KALINMAMALI'
Merkel'in ziyaretine ilişkin bir başka talep de Yeşiller'den geldi. Alman Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Merkel, Türkiye'de insan hakları ve vatandaşlık hakları ihlallerini mercek altına almalı ve olumsuz durumları ifade etmeli" diye konuştu. Yeşiller Milletvekili, Merkel'in ayrıca Türkiye’nin bazı mültecileri Suriye ve Irak'a geri gönderdiği iddialarına da eğilmesi gerektiğini söyledi.
Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner'e göre ise Merkel'in sığınmacı krizi konusunda Türkiye'ye bağımlı kalmaması önemli. Lindner, Alman Basın Ajansı dpa'ya verdiği demeçte, "Almanya Başbakanı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaretinde insan hakları, basın özgürlüğü ve hukuk devletine getirilen ağır kısıtlamaları net bir biçimde dile getirmesini bekliyorum. Almanya sığınmacı krizinin çözümü adına her şeye göz yummamalı" diye konuştu.
Öte yandan bütün bu beklentilerin muhatabı olan Almanya Başbakanı Merkel de Türkiye ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, "İnsan hakları, ifade ve basın özgürlüğü feragat edilebilir değerler değildir" şeklinde konuştu. Beraberindeki heyetle birlikte Gaziantep'teki bir sığınmacı kampını ziyaret edecek olan Merkel'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla da biraraya gelmesi bekleniyor.
Kaynak: haber.sol.org