Fransa'nın Nice kentindeki saldırı sonrası akıllarda bir soru var. IŞİD ile mücadelede bu kadar çok ülke rol oynarken neden hep Fransa hedefte?
Fransa'nın
Nice kentindeki saldırı sonrası akıllarda bir soru var.
IŞİD ile mücadelede bu kadar çok ülke rol oynarken neden hep Fransa hedefte?
Uzmanlara göre; banliyö kültürü, eski bir sömürge imparatorluğu olması ve istihbarat zaafiyeti başlıca etkenler.
FRANSA HEDEFTE
2015 Ocakı'nda Charlie Hebdo dergisine baskın. Kasım'da 100'den fazla kişinin öldüğü 7 noktada eş zamanlı saldırı. Sonrasında Paris'in finans merkezini vurmak yapılan ancak hayata geçirilemeyen saldırı planları ve Nice katliamı. Fransa son 1,5 yılda art arda saldırılarla sarsıldı. Akıllardaki soru; ''IŞİD'le mücadelede yer alan bu kadar ülke varken hedef neden Fransa?''
BANLİYÖ KÜLTÜRÜ NEFRETİ BESLİYOR
Uzmanlara göre, bunun başlıca sebeplerinden biri aşırı İslamcılar'ın Fransa'da yuvalanma ve güçlenme olanağı bulabilmeleri. Bunun temelinde Fransa'daki banliyö kültürü var. Pek çok Avrupa kentinde rastlanan gecekondu kültürünün Fransa'da kendi içinde daha özel bir durumu var. Gecekondu mahalleleri 'banliyö'' adıyla anılıyor ve bu orada yaşayan gençler için kendilerini aşağılayan bir söylem olarak görülüyor.
Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy döneminden bu yana banliyölerde yaşayanlara yönelik hükümetin sert politikaları da bu öfkeye tuz biber ekiyor. Cihatçılar, ABD gibi ülkelerde operasyonel hale gelme konusunda sorun yaşasa da Fransız istihbaratının zaafiyetinden de faydalanabilmeleri sonucu, militanların hareket etmeleri daha kolay oluyor.
SÖMÜRGE İMPARATORLUĞU
Fransa'nın hedefte olmasının bir başka nedeni; eski bir sömürge imparatorluğu olması. Son saldırılardan sorumlu tutulan kişiler genellikle Fas, Tunus ya Cezayir gibi Fransa'nın eski sömürgeleri kökenli. Bu da Fransa'ya yönelik öfkenin yüzyıllar öncesine dayandığı izlenimi veriyor. IŞİD'in kendi deyişiyle kurmak istediği halifeliğin, eski Fransız topraklarını kapsıyor olması uzmanlara göre Fransa'nın hedef alınmasının nedenlerinden biri.
BURKA VE PEÇE YASAK
Toplum içinde kadınların burka ve peçe giymesinin yasaklanması da Fransa'ya islamofobinin yüksek oldugu bir ülke izlenimi veriyor. Bazı uzmanlara göre, demokrasisiyle övünen bir ülke olması da Fransa'yı hedef tahtasına oturtuyor. Nice saldırılarının, Fransızlar'ın tek kişinin yönetimi olan monarşiden demokrasiye geçişlerini kutladığı milli günde yapılması da bu tezi destekler nitelikte.
IŞİD'LE MÜCADELEYE DESTEK VERİYOR
Fransa IŞİD'le mücadele en etkin ülkelerden biri. Irak'a yönelik operasyonlara başından bu yana katılıyor. Eylül 2015'ten bu yana koalisyonun Suriye ayagının da en aktif aktörlerinden biri. Paris bu kapsamda desteğini denizden de artırma kararı almış, Charle de Gaull uçak gemisini sonbahar aylarında Akdeniz'e gönderme kararı almıştı.
Kaynak: cnnturk.com