İngiliz Guardian gazetesinin Moskova muhabiri Shaun Walker, savaş uçağı düşürülen Rusya'nın öfkeli olduğunu ancak Türkiye ile arasındaki krizin kontrol dışına çıkmasına izin vermeyeceğini yazarak "Havlayan köpek ısırmaz" dedi.
BBC ve İngiliz Guardian, Türk savaş uçaklarının sınırı ihlal eden Rus bombardıman uçağını düşürmesinin ardından gerilen Ankara-Moskova ilişkilerini değerlendirdi.
Kore Savaşı'ndan bu yana ilk kez NATO üyesi bir ülkenin, bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü vurguluyor İngiliz Guardian'dan Shaun Walker.
Walker analizine ise Rusya'nın resmi haber ajansı Sputnik'in Türkiye'yi, "NATO'nun hasta adamı" olarak nitelendirmesini ve "Erdoğan'ın çılgınlığı 3. Dünya Savaşı'na neden olabilir" uyarısında bulunmasını hatırlatarak başlıyor.
Ancak Walker'a göre bu söyleme karşın Rusya'nın satır aralarında Türkiye'ye verdiği mesaj, krizin kontrol dışına çıkmasına izin vermeyeceği.
Walker'ın yazısından bazı satırlar şöyle:
"Moskova'dan dün yapılan açıklamalardan biri, Rusya'nın önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye'den beyaz et alımını yasaklaması oldu. Bunun kavgacı bir tavra işaret ettiğini söylemek zor...
"Rusya Türkiye'ye çok öfkeli olsa da, Moskova'nın durumun daha da kötüleşmesini istemediği açık. Diplomatik ilişkilerin kesilmesi masadaki bir seçenek değil"
'CİDDİ SONUÇLAR NELER OLABİLİR?'
Guardian'ın Moskova muhabiri Shaun Walker bu noktada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından yaptığı, "Bu olayın Türkiye-Rusya ilişkileri açısından çok ciddi sonuçları olacak" açıklamasını hatırlatıyor. Şu ana kadar söylemin, eylemin önünde geçtiğini vurguluyor.
Walker yine de bazı Rus milletvekillerinin dün "Ermeni soykırımı" iddialarının inkarını suç sayan bir yasa tasarısını Parlamento'ya sunmalarının tesadüf olamayacağını da belirtiyor.
Guardian muhabirine göre Rusya, bazı Türklerin IŞİD'e üstü kapalı da olsa destek verdiklerine yönelik iddiaları kanıtlamak için çaba harcayarak, Türkiye'yi zor durumda bırakmaya çalışabilir.
Shaun Walker analizini şöyle bitiriyor:
"Rus tur şirketlerinin Türkiye'ye paket tur satmalarının yasaklanması ise Türkiye üzerinde etkili olacak somut bir önleme benziyor.
Zira yılda 4 milyon Rus turist Türkiye'yi ziyaret ediyor ve paket turların yasaklanmasının Türkiye'de turizm sektörünü son derece olumsuz etkileyecektir."
BBC: "EN KAYGI VERİCİ DURUM ERDOĞAN'IN DA PUTİN'İN DE NE YAPACAĞININ KESTİRİLEMEMESİ"
Son gelişmelerin iki ülke ilişkileri açısından ne anlama geldiğini değerlendiren Mark Lowen imzalı yazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir arasında birçok ortak nokta bulunduğu belirtilerek,
“Erdoğan geçen yıl Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına geçtiğinde Putinleşmekle suçlanmıştı. İki adam arasında gerçekten de ilginç benzerlikler var.
Her ikisi de güçlü adam imajı çiziyorlar. Her ikisi de destekçileri tarafından hayranlığına hedef olurken, kendilerini demokrasiyi erozyona uğratıp ülkelerini tecrite sürüklemekle suçlayan muhaliflerinin nefretine hedef oluyorlar” denildi.
Yazıda “Her iki lider de son krize aynı şekilde karşılık veriyor: Sert bir dil kullanıyor ve kuvvet gösterisi yapıyorlar” ifadesine yer verildi.
Her iki liderin popülerliğinin de milliyetçi dalgayla yükseldiği belirtilen yazıda, Kırım işgalinin Putin'in popülerliğini artırırken, PKK'ya karşı kullandığı milliyetçi üslupla sertlik politikasının da Erdoğan'a son seçimlerde ezici bir zafer kazandırdığı hatırlatıldı.
BBC, iki ülke arasındaki karmaşık ilişkiler ve ekonomik çıkarlar nedeniyle her iki liderin üsluplarının yumuşamasının muhtemel olduğunu belirterek, “Ama bu durumun vahametini ortadan kaldırmıyor. Her iki güçlü adamın bir ortak noktası da ne yapacaklarının önceden kestirilememesi. Muhtemelen en kaygı verici durum da işte bu” diye yazdı.
Kaynak: cumhuriyet.com.tr