Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatına göre 650 bin öğretmenin bilgileri tek tek incelenecek.
76 öğretmenin ‘sahte diploma’ yüzünden görevden alındığı Milli Eğitim Bakanlığı’nda sahte öğretmen soruşturması genişliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, il milli eğitim müdürlüklerine MEB Bilişim Sistemi’ndeki tüm bilgilerin kontrol edilmesi ve güncellenmesi talimatını verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın sahte diploma nedeniyle 76 öğretmeni görevden almasının ardından, soruşturma da genişletiliyor. Sahte diploma skandalı kapsamında; öğretmenlerin öğrenim bilgileri de dahil tüm kişisel verilerinin işlendiği MEB Bilişim Sistemi’nde (MEBBİS) yapılan taramada “Kişisel Bilgiler Modülü Öğrenim Bilgileri” ekranına girilmesi gereken belgelerde de eksiklikler bulunduğu belirlenince, bakanlık harekete geçti. habertürk gazetesinden Lütfi Erdoğan’ın haberine göre Bakanlık, il milli eğitim müdürlüklerine talimat vererek MEBBİS’teki bilgilerin güncellenmesini istedi.
SON 18 YIL İNCELENECEK
Bakanlık talimatında, 1998 yılından bu yana ataması yapılan 650 bine yakın öğretmenin atamaya esas diploma, geçici mezuniyet belgesi, tezsiz yüksek lisans diploması veya pedagojik formasyon sertifikası gibi belgelerinin MEBBİS’e tam ve doğru olarak girişinin yapılması gerektiği kaydedildi. Belgelerin yapılacak atamalarda, halihazırda öğretmen olanların tayin ve görevde yükselme işlemlerinde önem arz ettiği vurgulandı.
Bu çerçevede il milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla öğretmenlerin yanı sıra tüm bakanlık personeline de duyuru yapıldı. Personelin de diploma, diploma tarihi, diploma numarası gibi kendi öğretim bilgilerinin tam olarak girildiğini kontrol etmesi istendi. Personel, eksik veya yanlış olan kısımlarının düzeltilmesi için ilgili özlük birimlerine başvuruda bulunacak. Bu bilgilerden eksik olanların girilmesi ve varsa hataların düzeltilmesinden il ve ilçe özlük birimleri, okul idareleri ve personel sorumlu olacak. Veri girişlerinin tamamlandığına yönelik bilgiler resmi yazı ile MEB’e bildirilecek ve veri girişlerini tamamlamayan ve gerekli kontrolleri yapmayan il ve ilçe yöneticileri hakkında idari işlemler başlatılacak.
'BİNLERCE YIL HAPİS ÇIKABİLİR'
30 mağdurun avukatı Acun Papakçı şöyle konuştu: “Savcılık şüphelilerin birlikte ve yatırımcıları dolandırma amacıyla hareket ettiklerine kanaat getirmiş. Faaliyetin ayrıntıları ve Ponzi sistemi uygulanarak dolandırıcılık yapıldığı mahkemeye delilleriyle birlikte ayrıntılı şekilde sunulacak. Akgündüz’ün ve akrabalarının her devre mülk sattığı yatırımcı nedeniyle toplamda binlerce yıl hapis cezası alması söz konusu. Bu dava devre mülk ve devre tatil sözleşmesi satılması durumunda bile nitelikli dolandırıcılık suçunun işlenebileceğine dair Türk hukuku açısından önemli bir iddianamedir.
Kaynak: Aykut Küçükkaya / Cumhuriyet Gazetesi