Rus savaş uçağının sınırlarımızı ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından yaşanan gerginlik Rusya’ya yaklaşık 1 milyar dolarlık yaş meyve-sebze satan üreticileri zora soktu. Rusya’nın Türkiye’den giden yaş sebze ve meyveleri gümrük kapılarında bekletmesiyle üreticiler çareyi Irak pazarına yönelmekle buldu. Krizden sonra 2 TL’nin üzerine çıkan domates fiyatları 1,5 TL’ye kadar geriledi.
Karaçulha Mahallesi’ndeki Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halindeki komisyoncular ve domates üreticileri iki ülke arasındaki gerginliğin bir an önce son bulmasını umut ediyor. Yaşanılan sıkıntılardan dolayı ürünleri gümrük kapılarında bekletilen komisyoncular, borçlarını nasıl ödeyeceklerinin derdine düştü.
Toptancı Halinde komisyonculuk yapan Bayram Viran, yaşanan uçak krizinden sonra Rusya’nın gümrükte bir takım denetlemeler ve kontroller yaparak içeriye TIR’ları almadığını ileri sürdü. Rusya’ya gönderilen malların gümrükte bekletilmesinden dolayı Rusya’ya şuanda paketleme işinin durduğunu belirten Viran, “Rusya’nın TIR’ları gümrükte bekletmesinden ötürü üretilen domatesleri paketleyip iç piyasa ve Irak pazarına gönderiyoruz. Şu anda yaşanan sıkıntının giderilmesi için yetkililer bir an önce çözüme ulaşmalı. Çünkü Rusya pazarında ihracata devam edilmesi bizim için artı” dedi.
RUSYA PAZARI TÜRK TARIMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye tarımı için Rusya pazarının önemine dikkati çeken Viran, domates, narenciye, sebze ve meyve ürünlerinin hepsinin Rusya pazarına gittiğini söyledi. Fethiye bölgesinde Rusya pazarına en çok domatesin gittiğini belirten Bayram Viran, “Yapmış olduğumuz domateslerin yüzde 90’ını Rusya’ya gönderiyoruz. Bundan dolayı bizim için önemli bir pazar” şeklinde konuştu.
UÇAK KRİZİ DOMATESİN FİYATINI DÜŞÜRDÜ
Komisyoncu Bayram Viran, Rusya’yla yaşanan uçak krizinden önce domatesin fiyatının 2 TL olduğunu yaşanan olaylardan sonra bu fiyatların 1,50 TL’ye gerilediğini ifade etti.
ÜRETİCİLER BORÇLARINI NASIL ÖDEYECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYOR
Fethiye’nin Çamköy Mahallesi’nde domates üreticisi Alim Köroğlu da Rusya’yla kriz yaşanmadan önce domates fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Rusya’nın kapıları kapatıp alımı durdurmasıyla birinci kalite ürünlerin Irak’a veya iç piyasaya gittiğini kaydeden Köroğlu, “Böyle olunca domates fiyatı 1,5 TL’ye düştü. Bu da bizim maliyetimizi karşılamıyor. İlaçlar, gübreler, tohumlar çok pahalı. Siyasetçilerin bu duruma bir an önce bir çözüm bulmaları gerekiyor. Ya Rusya ile anlaşıp ihracata devam edilmeli ya da yeni bir pazar oluşturmaları gerekiyor. Yeni bir Pazar oluşturulmadığı takdirde üreticiler olarak çok zor duruma düşeriz. Çünkü Fethiye olarak 2B sorunlarımız, bankaya ve ziraiyi ilaççılara borçlarımız var. Umarım üreticilerimiz sıkıntıya düşmeden devlet elini uzatır diye umut ediyorum” dedi.
SEKTÖR KAYGILI
Konuyla ilgili fazla açıklama yapmak istemediğini belirten Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halinde Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, Türkiye tarımı için sektörde ciddi kaygı olduğunu ve yaşanan sorunların ikili ilişkilerle çözülmesini umut ettiklerini söyledi.
Kaynak: CİHAN