AKP’nin Gezi direnişinde kurduğu Ak trollerin en ünlüsü Esat Ç. hakkındaki yargı kararı, hakarete uğrayıp tehdit edilen tüm twitter kullanıcılarına emsal olacak.
Kamuoyunda “ak troll” olarak bilinen AKP’ye yakın twitter hesaplarına bir darbe de Türk mahkemelerinden geldi. Esat Ç. isimli sahte Ak troll hesabının kullanıcısı olduğu öne sürülen Esat Burak Uzundere’nin suç duyurusu üzerine açılan “ak troll davası” sonuçlandı.
Mahkeme, Esat Ç.’nin Esat Burak Uzundere olduğunu tescil ederken, hakkında yapılan haberleri de basın özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Mahkemenin bu kararı, başta Esat Ç. olmak üzere ak trollerle ilgili açılan ve açılacak davalarda örnek olabilecek.
“ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ”
AKP’nin Gezi Parkı Eylemleri’nin ardından oluşturduğu Ak trollerin yargılanmasına yol açacak süreç “küfürbaz trollerin başında gelen” Esat Ç. isimli sahte hesabın kullanıcısının deşifre olması ile başladı.
Taraf gazetesi, yaklaşık 8 ay önce AKP’li bakanlara ve milletvekillerine ayar veren, ağır eleştirilerde bulunan Esat Ç. isimli sahte hesapla ilgili olarak savcılıklara çok sayıda şikayet dilekçesi verildiğini duyurdu.
Bu şikayetler üzerine yapılan soruşturmalarda ise Esat Ç hesabının AKP Gençlik Kolları’na kayıtlı 28 Kasım 1991 doğumlu E.B.U. isimli bir şahıs tarafından kullanıldığının tespit edildiğini haberleştirdi.
Haberde açık isim belirtilmemesine rağmen, İstanbul’da ikamet eden Esat Burak Uzundere isimli şahıs, haber ile “özel hayatın gizliliği ilkesinin” ihlal edildiğini öne sürerek Taraf gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunda basın yoluyla kendisine hakaret edildiğini de iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı ise, soruşturma sonucunda İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi” suçu ile haberi yayınlayan ve hazırlayanlar hakkında dava açtı.
HUKUK DERSİ
İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Esat Ç. ile ilgili davanın kararını geçtiğimiz günlerde verdi.
Mahkeme kararında, Esat Ç. isimli sahte hesabın AKP Gençlik Kolları üyesi Esat Burak Uzundere isimli 24 yaşındaki bir partili tarafından kullanıldığına yönelik haberlerde yer alan bilgilerin “özel hayatın gizliliğine ihlal” niteliğinde olmadığını kaydetti.
Ve mahkeme bu nedenle, iddia edilen özel hayatın gizliliğine ihlal ile hakaret suçlarının da oluşmadığını vurguladı.
Mahkeme, bu tespitler doğrultusunda hapis istemiyle yargılanan Taraf yöneticileri ve haberi hazırlayan muhabirin beraatine karar verdi.
KARAR NE ANLAMA GELİYOR AK TROLL
olarak bilinen sahte hesaplarla ilgili olarak bugüne kadar yüzlerce şikayet bulunmasına rağmen, yeterli bilgi ve belge olmadığı için işlem yapılamıyor.
Bu hesapların başında ise Esat Ç. geliyor. Mahkemenin verdiği Esat Ç. kararı ile, öncelikle Esat Ç.’nin kimliği tescillenmiş oldu. Şimdi Esat Ç. hesabının sahibi bir çok tazminat ve ceza davası ile karşı karşıya kalabilecek.
Bunun dışında, diğer sahte aktrol hesapları ile ilgili devam eden davalar da, Esat Ç. kararı örnek olacak.
Kayank: Hüseyin Özay / Taraf