HDP Merkez Yürütme Kurulu, geçtiğimiz yıl 13 Mayıs'ta Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası ile ilgili davanın bugün görülen ilk duruşması ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklama şöyle, "Geçtiğimiz yıl 13 Mayıs'ta Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği, Türkiye tarihinin en büyük maden faciası ile ilgili davanın duruşması 13 Nisan 2015'te Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
Tarihimizin en ağır işçi katliamlarından biri olarak hafızalarımıza kazınan SOMA, ne yazık ki yeni işçi kıyımları ile devam ediyor.
Plazalarda, sırça saraylarda işçilerin ve emekçilerin emeği ve kanı üzerine kurulan saltanatlar korunurken, kendi güvenliği için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan devlet, yoksul madencilerin güvenliği söz konusu olduğunda kör, sağır ve dilsiz kesiliyor.
Sarayların maliyetinin onda biri kadar olan yaşam odaları neredeyse iktidar için can kaybı maliyetinden daha fazla görülüyor. Madenlerde başta yaşam odaları kurulması ve işçi güvenliği için atılması gereken adımlar söz konusu olduğunda adeta hükümet değilmiş gibi davranan hükümet de ölümlerden en az işçi katilleri kadar sorumludur."
"TOPLUMSAL DAVADA SKANDAL YARGILAMA BİR DEVLET KLASİĞİNE DÖNMÜŞTÜR"
"Soma davası Türkiye işçi sınıfının hak mücadelesi tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Yakından takip ettiğimiz birçok toplumsal davada skandal yargılama bir devlet klasiğine dönmüştür.
Bilinmelidir ki, SOMA davasında binlerce maden işçisinin ve işçi ailelerinin yeni bir skandal yargılamaya tahammülü yoktur.
Bilindiği üzere sanıklardan biri olası 'kasıtla insan öldürme', diğerleri 'taksirle öldürme'den yargılanıyor. Bu davada sanıkların segbis sistemi denilen ve uzaktan çekim ile yargılanması ihtimali mağdurlar bakımından adil yargılanma hakkına aykırıdır ve kabul edilemez.
Zorunlu ve istisnai durumlarda uygulanması gereken bu sistemin Soma dosyasında işverenlere ve sermayeye bir koruma zırhı olarak sunulması manidardır."
"TÜM DUYARLI KESİMLERİ DE ADALET ARAYIŞINA DAVET EDİYORUZ"
"Soma davasının toplumsal etkisi ve iktidarın emekçilere yaklaşımı davanın olay yerinden ve mağdurlardan uzak bir yere taşınması ihtimalini de barındırıyor.
Tanık olduğumuz onlarca dosyada katliamcılara ve sanıklara tanınan bir lütufa dönüşen ve adaletin gerçekleşmesini engelleyen 'nakil' ihtimaline karşı gerek hükümeti gerekse yargı makamlarını adaleti gerçekleştirmeye davet ediyoruz.
Dava olduğu yerde görülmelidir. Yüzlerce işçinin binlerce metre yeraltında yaşam mücadelesi vererek çalıştığı koşullarda en ufak bir hatanın, yüzlerce insanın hayatına mal olacağı açıkken, yaşamı ihtimale, tesadüfe ve fıtrata havale eden zihniyet dosya iddianamesinde taksir olgusu ile kendini tekrar ediyor.
Partimiz, Soma'daki katliamda hayatını kaybeden işçilerin anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor. HDP olarak bu davanın ve sürecin takipçisi olarak ailelerin ve işçilerin adalet arayışında hesap soran tarafta olacağımızı vurguluyor, bu vesileyle tüm duyarlı kesimleri de bu adalet arayışına davet ediyoruz."
Kaynak: CnnTürk