"24 Mbit’e kadar hız” demek aldatmacadır, tüketici haklarına aykırıdır.
KARŞI GAZETE | ANKARA
CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş'in Türkiye'de internet kullanımına ilişkin yaptığı açıklama, hayrete düşürdü.
Adil Kullanım Kotası veya Noktası ( AKK veya AKN ) diye adlandırılan ama hiç de adil olmayan uygulamadan söz eden Özdiş, Türk Telekom'a ait olan TTNET'in "24 Mbit’e kadar hız” sağlıyoruz açıklamalarının aldatmaca olduğunu öne sürdü. Sorunu alt yapı sistemine bağlayan Türk Telekom'un, kısa süre önce altyapı çalışmalarını engellemekten ceza aldığını açıklayan Özdiş, gelişmiş ülkelerde ve Gürcistan, Bulgaristan, Romanya gibi gelişmekte olan ülkelerde dahi olmayan "Adil Kullanım Kotası" uygulamasının kaldırılmasını istedi.
Özdiş'in açıklamasından satırbaşları ve Türkiye'de internet kullanımına ilişkin bazı istatistikler şöyle:
"60 GB KULLANIM OLAN BİR ÜLKEDE, 35 GB KOTALI PAKET SATMAK UTANMAZLIKTIR"
- Adil Kullanım Kotası kısa ismiyle AKK, İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından ay içerisinde belirli bir kullanım miktarını geçtikten sonra yapılan hız düşürme işlemidir.
- Pazar lideri olan TTNET’te 24 Mbit’e kadar hız ve 35 GB Adil Kullanım Kotalı (AKK) aboneliğe 60 TL ödenmekte, ay içerisinde 35 GB’lık kullanım aşıldığında hız 3 Mbit e düşürülmektedir. Sadece bu örnekten bile 3 çıkarım yapılabilir:
1- “24 Mbit’e kadar hız” demek aldatmacadır, tüketici haklarına aykırıdır. Altyapı eksiklikleri bahane gösterilerek kimi zaman bırakın 24 Mbit’i 2-3 Mbit hızı bile alamıyorsunuz ama 60 TL ödüyorsunuz. Hız, servis sağlayıcı tarafından sabit tutulabilmelidir.
2- Ortalama 60 GB kullanım olan bir ülkede 35 GB Adil Kullanım Kotalı bir paket satmak, utanmazlıktır.
3- Düşülen hız, yani 3 Mbit günümüz dijital çağı için komik bir rakamdır. İnternet içeriği günden güne artarken, girilen herhangi bir internet sayfası dahi MB’larca veri harcarken 3 Mbit tüketiciler için ızdırap haline dönüşmektedir. Ayrıca 16- 24 Mbit hıza kadar aboneliklerde de Adil Kullanım Kotası sonrası hız 3’e düşmekte 100 veya daha fazla hız kullanan bir abonenin de hızı 3’e düşmekte. Bu çok büyük bir adaletsizlik.
"ALTYAPIYI BAHANE EDEN TTNET, ALTYAPI ÇALIŞMALARINI ENGELLEMEKTEN CEZA ALDI"
-Adil Kullanım Kotası adaletsizliğine karşı en büyük argüman; “ altyapı yetersizliği” dir. Servis sağlayıcılar tarafından sıklıkla dile getirilen bu hadise de koca bir yalandır. Ay başlarında doğal olarak sıfırlanan AKK nedeniyle bütün aboneler interneti olması gereken hızlarla kullanırken sorun olmayan altyapı, neden ay içerisinde kullanım miktarı artınca zorlanıyor?
ALTYAPIYA NEDEN AY BAŞINDA BİR ŞEY OLMUYOR?
-Altyapıya ay başında neden bir şey olmuyor da sonra AKK geliyor? İnternet kullanımını sağlayan altyapı ile IPTV hizmeti sunan altyapı aynı. Siz hiç evinizde full HD yayın izlerken hızın düştüğünü, görüntünün gecikmeli veya kesik kesik yayınlandığını gördünüz mü? Görmediniz. Aynı fiber optik veya bakır kablodan gelen internete herhalde bir mucize oluyor da televizyona görüntü aktarırken Adil Kullanım Kotasına takılmıyor ama bilgisayara geldiğinde Adil Kullanım Kotası ile karşılaşıyor. Bu örnek de altyapı yetersiz argümanını yalanlayan başka bir örnek.
"PARAYI VERENE ALTYAPI SORUNU İŞLEMİYOR!"
-Ayrıca bir dipnot: Eğer parasını verirseniz Adil Kullanım Kotası olmadan internet kullanabiliyorsunuz. Tabi ki normal ücretin 2-3 kat fazlasına. Yani parayı verene altyapı sorunu falan dert olmuyor.
-Geçtiğimiz haftalarda Rekabet Kurumu Türk Telekom A.Ş.’ye açılan bir soruşturmayı tamamladı. Söz konusu soruşturma konusu olan olay Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin kendisine yapılan tesis paylaşımı başvurularını geciktirmesi, zorlaştırması ve engellemesi. Yani altyapı sorunu var diyen pazar lideri Türk Telekom, altyapı çalışmalarını engellemekten ceza alıyor. Durumun vahametine bakın.
-AKK adaletsizliğine karşı ikinci en büyük argüman ise “ gençler oyun indirmek, video izlemek için kalkmasını istiyor” dur. Tüketicinin, parasını verip satın aldığı hizmeti ne şekilde kullanacağı kimsenin haddine değildir. İsteyen vatandaş bilgisayarında oyun oynamak için internet kullanır, isteyen video izler, isteyen televizyonunu açmaz internetten televizyon izler isteyen paylaşım yapar, dosya indirir. Her türlü bilginin olduğu internette devletin bile eğitim kanalları bulunuyor. Örneğin elektrik hizmeti alırken böyle bir argümanla karşılaşıyor muyuz? Görevli gelip, evinizde 2 adet buzdolabı çalıştırıyorsunuz, televizyonunuz da izlemediğiniz halde boşuna açık duruyor diyor mu? Hayır. Peki internet kullanıcılarının, kullanım şekline karışma lüksünü kim nereden buluyor?
"HÜKÜMET İNTERNETİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR"
Her türlü toplumsal olayda interneti yavaşlatan, yayın yasağı getiren bir hükümetimiz var ve onlar interneti tehdit olarak görüyor. İnsanların artık internet üzerinden hızlıca iletişim kurması, bilgi alış verişinde bulunması nedense müthiş bir rahatsızlık yaratıyor.
BTK’nın sene başında yaptığı açıklamada önümüzdeki Ağustos ayında AKK hakkında bir düzenleme yapılacağı söyleniyordu. Tabi ki internet servis sağlayıcıları ile oturulup konuşulsun, ama bu arada tüketici talepleri de dinlensin istiyoruz. Milyarlarca lira kar eden şirketler pek tabi kendi kar maksimizasyonları için düzenleme yapılmasını isteyecek ama bu arada 46 milyon tüketici görmezden gelinecek. Adil Kullanım Kotası kalksın diye internette yaklaşık 230 bin imza toplanmış. Bunlar göz ardı edilmesin istiyoruz.
"ADİL KULLANIM KOTASINA HAYIR"
-”Adil Kullanım Kotasına hayır” diyoruz. Gelişmiş ülkelerde ve Gürcistan, Bulgaristan, Romanya gibi gelişmekte olan ülkelerde dahi olmayan bu çağdışı, adaletsiz ve tüketici haklarına baştan sona aykırı uygulama kalksın diyoruz.