Elektrik faturalarında 7 madde altında yapılan soygun, tek kalemde birleştiriliyor...Ne idüğü belirsiz bir sürü kalem!
Vatandaşın kullandığı elektrik için ödediği fatura, çok sayıda “ne idüğü belirsiz” kalemden oluşuyor. Bu kalemlerden aktif enerji bedeli tüketilen elektrik tutarını ifade ederken;
Perakende Satış Hizmet Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli, Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı ve Belediye Tüketim Bedeli gibi “ne idüğü belirsiz” kalemler de vatandaştan tahsil ediliyor. Vatandaşın cebine uzanan el, bu bedelleri “Dağıtım Bedeli” içine alacak ve vatandaşın gözü boyanacak.
SOYGUN DEĞİLDE NE?
Vatandaş, kullandığı elektrik haricinde bir yığın bedel ödemek zorunda kalıyor. Adı geçen bedellerin tüketim rakamına eklenmesi, KDV’ye tabi olan tutarı da artırıyor. Misal, 78 liralık faturada kullanım bedeli 52.3 lirayken, söz konusu haksız bedellerin tutarı 14 lirayı buluyor. 52+14=66 lira üzerinden hesaplanan KDV de eklendiğinde, vatandaş 52 liralık elektrik için KDV dahil 78 lira fatura ödemek zorunda kalıyor. Vatandaş, uydurma bedellerle açıkça soyuluyor.
EPDK’nın yönetmelik taslağına göre, elektrik faturalarında vatandaştan kesilen haksız bedeller, “Dağıtım Bedeli” adı altında tek başlıkta toplanacak. Böylelikle, “türlü çeşitli” isimlerle süslenmiş birçok haksız bedel, vatandaşa “hissettirilmeden” kesilecek.
Kayıp-kaçak da dahil olmak üzere şirketlere “maliyet” olarak görülen bedeller, vatandaşa ödetilecek. İşin özeti; soygun, tek başlıkta toplanacak!
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) internet sitesinde görüşe açtığı Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Taslağına göre, elektrik faturalarındaki çeşitli bedeller, tek başlık altında toplanacak. Perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim sistem kullanım bedeli ve kayıp enerji tedarik maliyetleri, faturalarda “dağıtım bedeli” hanesi altında birleştirilecek.
HER ŞEYİ DAĞITIM BEDELİNİN İÇİNE KOY
Dağıtım sistem kullanım bedeli, şirketlerin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli maliyetlerden hareketle belirlenecek.
Bu kapsamda, dağıtım sistem kullanım bedelinin belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, bakım onarım giderleri, kayıp enerji tedarik maliyetleri, iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller ile dağıtım faaliyetinin sürdürülebilmesi için katlanılan diğer maliyetler dikkate alınacak.
BÖLGELEREGÖRE FARKLILIK OLABİLECEK
Dağıtım sistem kullanım bedelleri, tüketicilerin bağlantı durumuna ve kullanım amacına göre farklılaştırılabilecek. Söz konusu bedel, Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri esas alınarak hesaplanacak.
Dağıtım tarifesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, dağıtım şirketlerinin önerileri de dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenecek ve dağıtım bölgeleri için ortak belirlenebileceği gibi, her bir dağıtım bölgesi için ayrı ayrı da tespit edilebilecek.
EPDK’nın 24 Şubat’a kadar piyasanın görüşüne açık tutacağı yönetmelik taslağına, TBMM gündeminde bulunan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın yasalaşmasının ardından son şeklinin verileceği öğrenildi.