'Hayata Dönüş’te jandarmalar 735 yıl hapisle yargılanacak.
Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili soruşturmada, 157 jandarma görevlisi hakkında, ‘olası kasıtla insan öldürmek ve kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlarından 501 yıldan 735 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.
F tipi cezaevlerini protesto için başlatılan ölüm oruçlarına son vermek için 19 Aralık 2000’de Bayrampaşa Cezaevi’nde gerçekleştirilen operasyonda 12 kişi ölmüş, 29 kişinin ağır yaralanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2010 yılında başlattığı ikinci soruşturmanın iddianamesinde, 92 ihbarcı ve 72 müşteki vekilinin başvurusu üzerine ‘Tufan’ adlı operasyon planının incelendiği anlatıldı.
AŞIRI GÜÇ VE SİLAH KULLANILDI
Savcı, operasyonda yer alan jandarma görevlilerinin aşırı güç ve silah kullanmak suretiyle 12 kişinin ateşli silah mermileri ve yangınlarda yaralanıp ölümlerine, 29 kişinin yaralanmasına neden olduğunu ifade etti.
İddianamede ölü ve yaralı sayısının fazlalığı, yaralıların yaralarının ağırlığı, olayın oluş şekli itibarıyla yaralılara yönelik eylemler öldürmeye teşebbüs niteliğinde değerlendirildi.
30 MAHKUM YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ
Cezaevlerindeki siyasi mahkûmlar, Adalet Bakanlığı’nın emriyle 2000 yılında kurulmaya başlanan F tipi cezaevlerinin ‘hücre ve tecrit anlamına geldiği’ gerekçesiyle ölüm oruçlarına başlamıştı.
Aydınların da içinde bulunduğu komisyonlar, ölüm oruçlarının bitirilmesi için cezaevlerinde görüşmeler yapmış ancak bir sonuç alınamamıştı.
19 Aralık 2000 günü 20 cezaevinde jandarma tarafından ‘Hayata Dönüş’ adı verilen eşzamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonlar sırasında 12 Bayrampaşa, yedisi Ümraniye Cezaevi’nde olmak üzere toplam 30 mahkûm yaşamını yitirmşti. Yüzlerce mahkûmun ağır şekilde yaralandığı olaylar sırasında iki asker de hayatını kaybetmişti.
Kaynak: Serdar Kulaksız | Habertürk