Öcalan’ın devreye gireceği söylemi sürece geri dönülme sinyali olarak algılanırken hükümet ile Saray arasında fikir ayrılıkları yaşandığı konuşuluyor.
Çözüm süreciyle ilgili başkent kulislerinde; hükümetin bölgede aylardır yaşanan çatışma ortamından rahatsız olduğu ve sürece dönüş konusunda formül aradığı konuşulurken Saray’ın olumsuz tavrı nedeniyle adım atılamadığına dikkat çekiliyor. Askeri operasyonların sivil halka verdiği zarar nedeniyle sona erdirilmesi tartışılırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tavrının bu konuda belirleyici olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Kulislerde, bu konuda devletin tepesinde bir tavır değişikliği olmadıkça, operasyonların durması ve askerin çekilmeyeceği ifade ediliyor.
Çözüm sürecine geri dönüş konusunda farklı senaryolar dile getirilirken, “Öcalan’ın devreye gireceği” ya da “Öcalan ile devlet heyetinin görüştüğü” yönündeki açıklama ve haberlerin “çözüm beklentisini artırmak amacıyla” yapıldığına işaret ediliyor.
HÜKÜMET İLE SARAYIN FARKLI STRATEJİLERİ
Cumhurbaşkanı ve onunla bağlantılı güvenlik güçlerinin operasyonların sürmesinden yana olduğu, çatışmaların Türkiye’nin farklı bölgelerine yayılma riskine karşı da olası bir anayasa değişikliğinde referandum süreciyle birlikte bu çatışmaların duracağı ifade ediliyor. Hükümet kanadında ise bir yandan operasyonlar sürerken, diğer yandan da anayasa görüşmeleriyle çatışmaların durdurulmasına yönelik görüşmelerin yapılabileceği dile getiriliyor. Bu aşamada hükümet ile Saray’ın farklı stratejileri savunduğu ifade ediliyor.
SON İRADE BEYANI
HDP kaynakları; bugün başlayacak DTK kongresinin ise önemli olduğuna dikkat çekiyor. Kaynaklar, DTK kongresinin belki de siyaset zemininde yapılacak son irade beyanı olacağına da dikkat çekiyor. DTK kongresinin sonunda yalnızca bir deklarasyon yayınlanmayacağı, özyönetim konusunda etkinlikler ve kampanyalara yönelik bir çalışma takviminin de belirleneceği dile getiriliyor.
Kaynak: cumhuriyet / Mahmut Lıcalı