İnternettten alışverişlerde kapıda ödeme seçeneğini tercih edip dolandırıcıların tuzağına düşen ya da mağduriyet yaşayan vatandaşlar, devletin zirvesini e-posta ve telefon yağmuruna tuttu.
İnternettten ya da telefonla yapılan alışverişlerde kapıda ödeme seçeneğini tercih edip dolandırıcıların tuzağına düşen ya da mağduriyet yaşayan vatandaşlar, devletin zirvesini e-posta ve telefon yağmuruna tuttu.
Son 5 ayda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ile Gümrük Bakanlığı’na 5 binin üzerinde başvuru geldi. Gümrük Bakanlığı, e-ticaret ve kapıdan satışlarla ilgili, kargo firmaları ve tüketici hakem heyetlerini de kapsayan bir çalışma başlattı. Öne çıkan çözüm “kapıdan ödemeli satışlarda alıcının kargo paketini açıp ürünü gördükten sonra ödemeyi yapması” ancak mevcut uygulamada, kargo firmaları bu sorumluluğu üstlenmekten kaçınıyor. Mevcut mevzuatta ve yönetmeliklerde bu konudaki boşluklar giderilecek. Kapıdan satışlara ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik netleştirilerek, kargo şirketinin farklı ürün ya da hasarlı olması halinde ürünü firmaya geri götürmesi sorumluluğunun net olarak ifade edilmesi planlanıyor. Tüketici hakem heyetleri üzerinden bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyası başlatılacak. Vatandaşlara şu uyarılar yapılıyor: “Gelen kargoyu açıp kontrol etmeden, kargo görevlisinin uzattığı, teslim aldığınızı gösteren tutanağı imzalamayın. Bu kâğıdı imzaladıktan sonra ürünü resmi olarak teslim almış oluyorsunuz ve kargo şirketinin rolü bu noktada bitiyor.”
'FARKLI ÜRÜN, HIYAR VE MAKET ŞİKÂYETİ’
Kargo işlemi yapmaya başlayan alıcıların takibi amacıyla risk analizi çalışması başlatıldı. Özellikle terör eylemlerinde kullanılacak patlayıcı, kimyasal gönderimi ve uyuşturucu kaçakçılığını önleme konusunda etkili önlemler alınıyor. Salatalık gibi farklı ürün dışında, orijinali yerine maketinin gönderilmesi ve hırsızlık da şikâyetler arasında.
TÜİK ARAŞTIRMASINA GÖRE
Yıllık online alışveriş hacmi 25 milyar TL
'KARGOCU ÜRÜNÜ GÖSTERMEDİ' ŞİKAYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI'NA KADAR GİTTİ
DOLANDIRILDIM (Çanakkale-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı): Telefonla sipariş verdiğimiz spor ayakkabıların yerine kargodan hiç alakası olmayan bir ayakkabı çıktı. Aramamıza rağmen telefonlarımızı açmıyorlar, çünkü telefonlarımızı sisteme kaydetmişler.
KARGODAN ÇALINMA (AnkaraCumhurbaşkanlığı): 31 Mart’ta cep telefonumu Ankara’dan İstanbul’a göndermek için kargo şubesine teslim ettim. İstanbul’daki alıcı kargoyu almak için gittiğinde sadece USB kablosunun olduğunu görüp beni aradı.
KARGO KONTROLÜ (AfyonkarahisarCumhurbaşkanlığı): Kapıda ödeme ile gönderilen paketi kontrol etmek istedim. Kargo elemanı, göstermek istemedi. “Ben önce paramı alayım da içinden hıyar bile çıksa beni ilgilendirmez” diyerek “çıkan o hıyarı afiyetle yersiniz” gibi tavırlar sergiledi.
ÖDÜL MESAJI (Bursa-Başbakanlık): Telefonuma gelen “Ödül kazandınız” mesajı sonrasında istemememe rağmen ürünü yollayan, kargo şirketine saat 19.35’te SMS yollatan sistemin önüne nasıl geçeceksiniz? Dolandırıcılığı engellemek için kargodan gönderilen ürünlerin takibini lütfen sağlayın.
Kaynak: Habertürk / Bülent Aydemir