Rusya Savunma Bakanlığı 'Açık Hava Sahası Anlaşması' çerçevesinde Rus askeri uçağının Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapacağını duyurdu.
Sınırı ihlali yaptığı için düşürülen Rus uçağının ardından Rusya’dan
“gözlem uçuşu” hamlesi geldi. Rus basınına konuşan Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Nükleer Risk Azaltma Merkezi Başkanı Sergey Rijkov, An-30B tipi gözlem uçağının bir grup uzmanla Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapacağını bildirdi. Uçuş güzergahı konusunda Ankara ile mutabakat sağlanacağı belirtildi.
4 GÜN BOYUNCA UÇACAK
Erzurum’dan kalkacak olan uçağın 14-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştireceği gözlem uçuşunda, Rus askeri müfettişlere Türk askeri yetkililer de eşlik edecek. Türk askeri yetkililer uçuş sırasında hangi tür cihazların kullanıldığını ve anlaşmaya uyulup uyulmadığını kontrol edecek. Uçuş güzergahının maksimum 1500 kilometre olacağı kaydedildi.
Sergey Rijkov, gözlem uçuşunun amacını,
“anlaşma içinde yer alan ülkeler arasında askeri alanlarda karşılıklı açıklık ve şeffaflık politikalarının geliştirilmesi ve güvenin artırılması, güvenliğin sağlamlaştırılması” olarak değerlendirdi.
ŞİMDİYE KADAR 32 UÇUŞ YAPTILAR
Açık Hava Sahası Anlaşması’na katılan devletler birbirlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor. Anlaşmada 34 ülke yer alıyor. Rusya bu anlaşmaya 26 Mayıs 2001’de dahil oldu. Rusya bugüne kadar Türkiye üzerinde 32 gözlem uçuşu gerçekleştirdi.
EKİM AYINDA TÜRKİYE’NİN İSTEĞİ ÜZERİNE ERTELENMİŞTİ
Rus gözlem uçaklarının Eskişehir ve Diyarbakır hava sahasında 12-16 Ekim’de başlaması beklenen gözlem uçuşları, Türkiye’nin talebi üzerine belirsiz bir tarihe ertelenmişti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Türkiye’nin resmen erteleme talebinde bulunduğunu ve anlaşma çerçevesinde yapılan rutin uçuşların ertelendiğini söylemişti.