Havalimanı inşaatı için, Eyüp İlçesi’ne bağlı Ağaçlı ve Işıklar köylerindeki 50 hektarlık orman alanına maden ocağı kurulacak.
İstanbul’un ciğerleri olan
Kuzey Ormanları’nı yok edecek projelere her gün bir yenisi ekleniyor. 3. köprü ardından 3. havalimanı projeleri bölgedeki binlerce ağacın yok edilmesiyle hayata geçiriliyor.
Kuş göç yolları üzerindeki ağaçlar kesilerek ve su kaynakları yok edilerek inşa edilen 3. havalimanı inşaatı için şimdi de Eyüp’e bağlı Ağaçlı ve Işıklar köyünde kumtaşı ocağı ve kırma eleme tesisi kurulacak. 3. havalimanı inşaatını yapan
Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun kurduğu İGA Havalimanı İşletmeleri A.Ş tarafından Ağaçlı ve Işıklar köylerinde kurulacak kumtaşı ocaklarının ÇED süreci dün başladı.
15 MİLYON TON KUMTAŞI ÜRETİLECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan projenin tanıtım dosyasına göre; Ağaçlı Köyü’nde tamamı orman alanına yapılacak
“Kumtaşı Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesi 22,07 hektarı kapsıyor. Sahadan yaklaşık yıllık 15 milyon ton tüvenan kumtaşı üretiminin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Üretime, bitkisel toprağın sıyrılıp, kazınmasıyla başlanacak.
Proje kapsamında üretilen malzemenin tamamı 3. havaalanı projesi kapsamında kullanılacak, inşaatın tamamlanmasının ardından faaliyet sona erecek. Ocağın yatırım tutarı ise 950 bin TL olarak hesaplandı. Işıklı Köyü’nde kurulacak
“Kumtaşı Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesi ise 24 hektarlık alanı kapsıyor. Tamamı orman olan sahada önce bitkisel toprak kazılacak. Ocaktan yıllık üretilecek olan toplam 15 milyon ton malzemenin 390 bin tonu kırma eleme tesisine gönderilecek, kalan kısmı da 3. havalimanı inşaatında kullanılacak. Bölgede toplam 50 hektar ormanlık alanda kurulacak maden ocakları için bitkisel toprak tabakası kazınarak tamamen yok edilecek.
YIKIMIN BİLANÇOSU
3. havalimanı ihalesini 2013’te kazanan Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, İGA Havalimanı İşletmeleri A.Ş isimli şirketi kurarak İstanbul’un yeni havalimanı inşaatına başladı. Şirket havalimanını 25 yıl süreyle işletecek. 3. havalimanı için hazırlanan resmi ÇED raporuna göre proje alanında yer alan 2 milyon 513 bin 341 adet ağacın 657 bin 950’si kesilecek, 1 milyon 855 bin 391 ağaç taşınacak. Proje alanının yüzde 72’si orman, yüzde 8’i göl, yüzde 6’sı mera, fundalık, tarım arazisi, yüzde 14’ü maden sahası. Hafriyat çalışmaları ile orman alanları, 70 adet canlı yaşamı barındıran göl ve göletler ortadan kaldırılacak.
Kaynak: Sözcü /Özlem Güvemli