​Türkiye Suriye’ye girebilir!

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, IŞİD’le mücadelede askeri olarak harekete geçme planlarının olduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede askeri destek, “mülteci krizi” ve ekonomide Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) ile işbirliği içinde olacağının sinyallerini verdi. Irak’ın Erbil kentinde düzenlenen “Ortadoğu’nun Geleceği Konferansı”nda konuşan Feridun Sinirlioğlu, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelenin yanında Suriye ve bölgeyi sarsan iç savaştan kaçan sığınmacılara insani yardım konusunda da desteği sürdüreceğini açıkladı. IŞİD’in Türkiye sınırlarında da terör saldırıları düzenlediğini hatırlatan Sinirlioğlu, “Onlara (IŞİD) karşı önümüzdeki günlerde askeri olarak harekete geçme planlarımız var. Göreceksiniz. Hepimiz birlikte bu tehlikeye karşı durmalıyız. Fakat aynı zamanda Suriye’deki krizin çözülmesi gerekiyor. Demokratik bir temelde Suriye sorunu çözülmelidir” dedi.

“TEHLİKE BİTMİŞ OLMAKTAN ÇOK UZAKTA”

Irak’ın üçte birinin ve Suriye’nin önemli bir bölümünün IŞİD’in eline geçtiğini hatırlatan Sinirlioğlu, bölgedeki karışıklık ve tetiklenen yeni krizlerin Türkiye’de ekonomi, güvenlik ve istikrarı dolaysız olarak etkilediğini vurguladı. Sinirlioğlu, “DAEŞ’in ilerlemesi uluslararası çabalarla denetlense de, tehlike bitmiş olmaktan çok uzakta” uyarısında bulundu.

IRAK KÜRTLERİ İÇİN IŞID VURGUSU

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin IŞİD tehdidinin yayılmasından bu yana mücadelenin içinde olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı, yönetimin kararlılığını vurgularken, şöyle devam etti: “Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Devlet Başkanı Mesut Barzani ve Başbakan Nechirvan Barzani’nin liderliğinde, sürdürülebilir kalkınma, istikrar, güvenlik gibi konularda elindeki tüm araçları ve olanakları kullanmaya devam etmektedir.”

IŞİD İLE DAHA ETKİN MÜCADELE

Irak ve Suriye’deki IŞİD’in Türkiye için de tehdit olduğuna dikkat çeken Feridun Sinirlioğlu, Türkiye’nin de dahil olduğu koalisyon güçlerinin daha etkin mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Sinirlioğlu, “DAEŞ (IŞİD), yaşam tarzımızı ve güvenliğimizi tehdit etmektedir. Türkiye, DAEŞ’e karşı mücadelede Irak ve Kürdistan bölgesine yardım etmeye devam edecek. Tüm terör örgütlerinin ortadan kaldırılması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Kürdistan bölgesi ve Irak’ın terörle mücadelede başarılı olabilmesi için sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz ” dedi. Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç ise Hürriyet’in “Sinirlioğlu, bu sözleriyle bir kara harekâtını mı kastetti” sorusuna, “Ben kara harekâtı diye bir şey duymadım. AA’da yer alan metinde de kara harekâtı diye bir ifade yok. DAEŞ terör örgütüdür. Bu örgüte karşı her türlü tedbiri almaktayız ve alıyoruz” dedi.

Türkiye’nin 2 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını ve yıllardır terörle mücadele ettiğini hatırlatan Bakan Sinirlioğlu, IŞİD’le mücadelenin yanında ülkesinden uzaklaştırılan 1.7 milyon Suriyeli sığınmacı ve mülteciyi barındıran bölge yönetiminin taşıdığı külfeti daha iyi anlayabilecek bir başka ülke olmadığını söyledi.

PEŞMGERGE’DEN PKK’YA IŞİD SUÇLAMASI

Öte yandan Irak Peşmerge güçlerinden terör örgütü PKK’ya bir suçlama daha geldi. Peşmerge güçlerinden “Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki IŞİD’in kontrolü altında olan Sincar’ın kurtarılmasına engel oluyor.” açıklaması geldi.  El Arabi El Cedid gazetesine verdiği röportajda Peşmerge komutanı Kasım Şeşo PKK’lıların Irak’ın kuzeyinde geniş çapta hareketi olduğunu hatırlattı. Şeşo “PKK’lılar kuzey Irak’a olan müdahaleleriyle bölgeyi olumsuz etkiliyor” diyerek IŞİD terörünün kuzey Irak’ta faaliyet göstermesine PKK’lıların yardımcı olduklarını belirtti. “Terör örgütü PKK terör örgütü IŞİD’in yanında” diyen Şeşo, yaptığı açıklamada PKK’nın Sincar’i ‘tapusuna geçirmek’ niyetinde olduğunu belirtti. Şeşo ayrıca PKK’nın Suriye kolu olan YPG’yi de Sincar’ı IŞİD’ten kurtarma operasyonunu engellemekle suçladı.

Kasım Şeşo, Peşmerge güçlerinin terör örgütü PKK ile işbirliği yapmayı da reddettiğini belirtti. Şeşo ayrıca uzun süredir hazırlığı yapılan ve geçtiğimiz günlerde başlaması planlanan Sincar’ı kurtarma operasyonunun ertelendiğini açıkladı.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "​Türkiye Suriye’ye girebilir!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete