Kısmen ölümcül'' diye ABD'de yasaklanan FN303'le Van'da sokaktan geçen vatandaşı yaralayan polis memuruna savcı dava dahi açmadı.
Van Cumhuriyet Başsavcılığı hiç ilgisi olmayan bir olayda arada kalan vatandaşın, başına, koluna ve bacağına öldürücü olabileceği için ABD’de yasaklanan FN303 fişeğini atan silahla yaralayan polis memurunun “orantılı ve ölçülü” davrandığını belirterek hakkında dava açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Savcılığın kararına yapılan itirazı reddeden mahkeme de hiçbir gerekçe belirtmedi.
Van’da yaşayan 26 yaşındaki işçi Şehmus Işık, 24 Ağustos 2014’de evine giderken bir kavganın ortasında kaldı. Olayla hiçbir ilgisi olmayan ve polisin attığı gazdan kaçmak için ara sokağa yönelen Işık, bir polisin yakın mesafeden attığı plastik mermilerle başından, kolundan ve bacağından yaralandı. Hastaneye kaldırılan Işık, daha sonra karakola giderek şikâyetçi olmak istedi ancak “şüpheli” sıfatıyla ifadesi alındı.
TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ
Işık’a “kasten yaralama, görev yaptırmamak için direnme ve görevli memura mukavemet” suçlamaları yöneltildi. İfadesinden sonra serbest bırakılan Işık hakkında takipsizlik kararı verildi. Işık’ın kendisini vuran polisten şikâyetçi olmasının ardından savcılık bu konuyla ilgili de soruşturma açtı. İfadesinde Ordu Caddesi’nden evine gittiği sırada 20-30 kişilik bir grubun bir dükkana taş ve sopalarla saldırdığını ve güvenlik güçlerinin gruba müdahale ettiğini anlatan Işık, kendisine yaklaşık 1,5 metre mesafeden bir polis tarafından atılan plastik mermilerle başından, bacağından ve kolundan yaralandığını söyledi.
ÖLÜMCÜL SİLAH İLE ATEŞ
Yürütülen soruşturma kapsamında, Savcılık tarafından Van Emniyet Müdürlüğü’nden olay tarihinde caddede bulunan personelin ve kullandığı silahların teşhise elverişli fotoğrafları istendi. Gelen fotoğrafların gösterildiği Şehmus Işık, kendisini vuran polisi teşhis edemedi ama kullandığı silahın FN303 marka boyalı mermi atabilen savunma tüfeği olduğunu söyledi.
Bunun üzerine olay tarihinde FN303 marka tüfeği kullanan tek polis olan Çevik Kuvvet polisi Emre Sırakaya’nın ifadesi alındı. Sırakaya ifadesinde kavga eden iki grubun birbirine şişe, sopa ve taş fırlattıklarını söyleyerek “Ekip amirimizin talimatıyla FN303 savunma tüfeğimi aldım. İl Emniyet Müdür Yardımcısı’nın talimatıyla olaya müdahale ettik. Kullandığım tüfekle sadece boyalı mermi atılmaktadır. Ben gruba plastik mermi ile ateş etmedim” dedi.
ORANTILI VE ÖLÇÜLÜ İMİŞ
Şehmus Işık’ı tanımadığını söyleyen Sırakaya, Işık’ı yaraladığı iddialarını da mabul etmedi. FN303 marma silahların kursunu da gördüğünü söyleyen Sırakaya “Bu silahlarla kesinlikle belden yukarı ateş etmiyoruz” dedi.
Sırakaya hakkında yürütülen soruşturma sonunda takipsizlik kararı verildi. Savcı Osman Yılmaz, polis memuru Sırakaya’nın yaptığı atışlarla Şehmus Işık’ın yaralandığı ancak bu atışların “yasanın kendisine verdiği yetkiyi aşmadan, ölçülü ve orantılı” olduğunu savunarak polis memuru hakkında dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi.
Işık’ın avukatı Mahmut Kaçan’ın bu karara yaptığı itiraz da Van Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Ret kararında da savcılıgın takipsizliğinde olduğu gibi herhangi bir gerekçe ileri sürülmedi. Avukat Kaçan, karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunacaklarını söyledi.
ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR
Soruşturma sonunda Van Emniyeti’nin envanterinde FN 303 fişeklerinin bulunduğuna ilişkin bilgi yer aldı. Ulusal ve uluslararası alanda yeminli teknik ve adli bilirkişilik yapan Ulusal Kriminal Büro’nun benzer olaylara ilişkin raporlarında FN 303 tüfeklerinin “non lethal” olarak tanımlanan öldürücü olmayan değil, “biraz öldürücü” (less lethal) tüfekler olduğu ve “masum olmadıkları” belirtilmişti. Raporlarda FN 303 silahlarının ABD’de yasaklandığına da dikkat çekilmişti.
Kaynak: Cumhuriyet- Kemal Göktaş / ZETE