Hükümet 1 milyonu aşkın taşeron işçiyi ters köşeye yatırarak kadro müjdesini erteledi.
Hükümetin seçim meydanlarında kamuda çalışan 1 milyon taşeron işçisine verdiği kadro sözü boş çıktı. Hükümet, taşeron işçiye kadro vermediği gibi, kamudaki taşeron işçilerin sözleşme dışında başka işlerde çalışmasını yasaklayan yasanın uygulanmasını 6 ay daha uzattı.
Hükümet’in TBMM’den geçen son torba kanunu kamuda çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışan taşeron işçilerine büyük hayal kırıklığı getirdi. “Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ismini taşıyan ve asker harçlıklarını artıran düzenlemeye taşeronlarla ilgili madde de eklendi. Taşeron maddesiyle, seçim meydanlarında sık sık söz verilen kadro müjdesinin hayata geçirilmesi bekleniyordu. Ancak hükümet 1 milyonu aşkın işçiyi ters köşeye yatırdı, işçilerin haklarını düzenleyen maddenin uygulanma süresini yeniden 6 ay uzattı. Hükümet daha önce de yasayı 6 ay öteleyip 31 Aralık 2015’e ertelemişti.
KÖLELİĞE DEVAM
Meclis Genel Kurulu’nda 30 Aralık akşamı kabul edilen yasa teklifine göre, kamudaki taşeron işçilerin sözleşmede belirtilen iş dışında başka işlerde çalışmasını yasaklayan ve cezalandıran yasa maddesi 30 Haziran 2016 tarihine kadar ertelendi. Yeni bir erteleme olmazsa, yılın ikinci yarısı boyunca kamudaki taşeron işçiler, sözleşmede tanımlanan iş dışında her türlü işlerde çalıştırılabilecek. Yasanın uygulanmasının uzatılması nedeniyle, taşeron işçiler örneğin temizlik işçisi olarak istihdam edilip asıl iş olan bilgisayar teknisyenliği görevini yürütecekler. Böylece taşeron işçiler aslında kamuda kadrolu olarak yapmaları gereken işleri kölelik düzeninde sürdürmeye devam ettirilecek.
KADRO SÖZÜ BOŞA DÜŞTÜ
Düzenlemeye genel kurul görüşmelerinde itiraz eden CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, hükümetin bu uzatmayla kamudaki asıl iş yardımcı iş uygulamasını ötelediği gibi taşeron işçiye kadro sözünü de yerine getirmemiş olduğunu söyledi. Hükümetin Türkiye’de taşeron işçiliği bitirmek istemediğinin net olarak ortaya çıktığını belirten Akar, “AKP iktidara geldiğinde kamuda 100-150 bin taşeron varken bugün 1 milyon 200 bine çıktı. Bütün işleri, asıl işleri taşeronlaştırdılar. Köle işçiliğe devam kararı aldılar” dedi. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da erteleme kararıyla kamudaki taşeron işçilere kadro verilmeyeceğini gösterdiğini söyledi. Hükümetin davayı kazanan karayolu işçileri dışında kimseye kadro vermediğini belirten Kalaycı, “Üstelik hükümet davayı kazanan 40 yaş üstü işçilere kadro vermeyerek suç işledi” dedi.
VAKIFBANK’TA KADRO YOK
Öte yandan kamu bankalarındaki birbirinden farklı taşeron işçi çalıştırma yöntemleri tepkilere neden oldu. Vakıfbank’ta özel güvenlik olarak çalışan taşeron işçiler, Ziraat Bankası ve Halkbank’ta taşeron işçiler için başlayan kadro çalışmasının kendilerinde uygulanmamasına anlam veremediklerini bildirdiler. Vakıfbank’ın taşeron işçileri, “Üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz” dediler.
Kaynak: Erdoğan Süzer / Sözcü Gazetesi