Uluslararası Af Örgütü, İran'da doğum oranını artırmak amacıyla hazırlanan yasa tasarılarının kadınları "doğum makinesi"ne çevireceğini bildirdi.
Gündemdeki yasa tasarılarından biri gönüllü kısırlaştırmayı ve doğum kontrol yöntemlerinin teşvik edilmesini yasaklıyor. Bir diğer yasa tasarısında çocuksuz kadınların işe alınması zorlaştırılıyor.
Uluslararası Af Örgütü bu iki tasarının İran'daki kadınların haklarını on yıllarca geriye götüreceğini belirtti.
Yakın bir tarihe dek İran yönetimi, ülke nüfusundaki artışı sınırlamaya çalışıyor ve doğum kontrol yöntemlerine devlet desteği sağlıyordu.
Af Örgütü, gönüllü kısırlaştırmanın yasaklanmasının ve doğum kontrol yöntemleriyle ilgili bilgilere erişimin engellenmesinin, istenmeyen gebelikleri artıracağını ve kadınları tehlikeli kürtajlara yönelteceğini bildirdi.
İRAN, KADINLARI BEBEK MAKİNALARI OLARAK GÖRÜYOR
Uluslararası Af Örgütü'nün değindiği bir diğer yasa tasarısı da, kadınların boşanma talebinde bulunmasını zorlaştırıyor; işverenlerin evli ve çocuklu kadınlara öncelik vermesini öngörüyor.
Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika müdür yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, "İran yetkilileri, kadınların temel haklarını ellerinden alacak ve bebek makineleri olarak görülmelerine yol açacak tehlikeli bir anlayış yaratıyor.
Yetkililer, kadınların yaşadığı ayrımcı tutumlara yeni uygulamaları ekleyecek yerde, kadınların da temel haklara sahip olan insanlar olduğunu idrak etmeli ve bu tür ayrımcı yasalardan vazgeçmeli." dedi.